QRP-AM-zender met GU-50

 

Al heel lang had ik het plan in mijn hoofd om eens wat te doen met mijn Russische buis, de GU-50. Nu, begin maart 2022, het ongelofelijke nieuws uit landen ten oosten van ons, het corona-nieuws overstemt, kwam deze buis mij ook weer helder voor de geest. Dus snel aan het werk getogen met het onderstaande resultaat.

En dit is dan het resultaat, een klein zendertje dat een aparte voeding nodig heeft, maar daar over later meer. Wat er nog op ontbreekt is een stroommeter die de andodestroom van de HF-eindbuis weergeeft. Dus er moet een stukje frontplaat bij worden gemaakt met vooral een gat waarin de meter past. Aangezien ik ook nog een bus wrinckle-lak had staan vond ik een zwart wrinckle-frontje wel gepast.

Dat ziet er dan wel aardig uit, misschien nog eens een kleurtje op de onderkant met wat tekst.

Het geheel met de Skyline-microfoon.

In dit soort doosjes werden mijn GU-50's door een Duitse leverancier geleverd.

Ze zijn van de beroemde Russische fabriek "3NEKTPOHHAR" de Russische Philips in de plaats "^AMNA", het Russische Eindhoven zullen we maar zeggen. Zo komt nepnieuws dus tot stand.......

Een correctie afkomstig van mijn oude klasgenoot Joop Alders, een citaat uit zijn mail aan mij:

Bij toeval trof ik op jouw site de "projecten" aan, zo zal ik ze maar noemen.
Bij project 1 zag ik de russische teksten staan.
Op de eerste foto staat toch echt, vertaald naar ons alphabet:
"Elektronnaja" en daaronder "Lampa", ( ofwel Электронная = Electronisch en лампа = Lamp.)
Dan het plaatje daar meteen onder : "Sdelano in SSSR" steeds vertaald naar ons alphabet.
Dit laatste betekent "te koop in de USSR".      

Hartelijke groet,
Joop,

P.S.,
Ja, dat heb je als je ruim 40 jaar geleden Russisch hebt gestudeerd.
Dit, omdat ik toen een fanatiek schaker was en Russische schaakboeken spotgoedkoop waren in die tijd. .
Joop.

( NB. "Te koop" is waarschijnlijk "Gemaakt" in de USSR. met de Google vertaler bekeken.)

En zo leer je er weer wat bij!!

En zo ziet deze buis er uit, het is een copie van de oude, Duitse LS-50 uit de tweede wereldoorlog en komt wat eigenschappen betreft ongeveer overeen met de 807. Alleen deze heeft een remrooster dat ook nog eens aan te sturen is.

Zonder buisvoet is het lastig werken, dus deze lang geleden ook aangeschaft.

De buis in de voet. Het moet wel een Duits voorbeeld hebben gehad, of Bayerisch. Het lijkt op een zuid-Duitse bierpot met die mooie klep.

Terug naar de zender, het front. Links de LF-volumeregelaar, dan de microfooningang voor de klassieke Ronette kristal-microfoon. Dan de entree voor de seinsleutel, de overbruggingsschakelaar over de seinsleutel-ingang zodat je ook zonder sleutel in AM kunt werken. Geheel rechts de afstemming van de eindkring.
Waarschijnlijk wordt het front nog uit gebreid met een mA-meter om het dippen van de tankkring wat te vereenvoudigen. Het geheel is kristal gestuurd.

De achterkant met de antenneaansluiting. Of de U72 van Amroh daar blijft zitten is de vraag, er loopt redelijk veel stroom door de primaire. Ik ga het proberen met een gewone smoorspoel. Of misschien toch remroostermodulatie...... In het midden de kristal gestuurde MO (Master-Oscillator) met een 6AQ5 die misschien nog eens vervangen wordt door een VFO. Met kristallen zit je toch behoorlijk vast aan wat je op voorraad hebt en dat is wel heel veel, maar niet met de juiste frequenties.

De linker zijkant met de 6AQ5 (EL90) die afkomstig is uit een sloop GRC3030. Rechts daar van de EF86.

Op deze foto is de goudkleurige 9 V. batterij te zien, keurig met een klemmetje vast gehouden. Ook de bekabeling van de voeding is wat verbeterd.

Op deze rechterkant is de afstem-C van de tankkring te zien. De spoel is zo geconstruuerd dat je hem gewoon in de afsluitkap kunt duwen, de draden van de spoel en koppelspoel zijn met stekkertjes uitgerust. Op deze manier kun je de zender simpel op een andere amateurband gebruiken. De spoel moet nog afgewerkt worden, het grijze isolatieband is tijdelijk. De GU50 zit mooi beschermd in zijn behuizing en kan toch prima zijn warmte kwijt.

Bovenaanzicht met in het midden een groot model kristal van 3720 kHz. In mijn eerste ontwerp had ik alleen een GU50 en wanneer die iets uit de dip gedraaid werd ging een in serie met het kristal geschakeld fietsachterlampje heel fel branden, dus zeker 50 mA. Dat is veel voor een kristal. De grote kunnen dat nog wel aan, maar die heel erg kleine zullen beslist sneuvelen.

De onderkant. Ik heb geprobeerd alles wat haaks op elkaar te monteren en eigenlijk hadden de draden ook heel strak moeten lopen zoals dat in vroegere bouwontwerpen van de Muiderkring getekend werd. Nou, met een potloodje tekenen of een draad monteren zijn twee zeer verschillende zaken. Dus het resultaat is niet echt zoals ik het had gewild.

En zo ziet het antennesignaal er uit, de modulatiediepte is zo rond de 80 % en dat is voldoende. De onderste sinus is het LF-stuursignaal. Het ziet er niet verkeerd uit.
Het schema:

Terwijl het een redelijk rechtoe, rechtaan ontwerp is, toch nog een kleine toelichting. Allereerst de gloeispanning, die is niet alleen om de GU50 twaalf Volt, maar ook voor het gebruik in het veld gevoed uit een 12 Volt accu. Deze accu voedt tevens een Power Supply Unit van een Wireless Set N0.19 met een dynamotor voor de hoogspanning. Verder is er geen buffer tussen oscillator en PA aangebracht in de veronderstelling dat de kristalsturing stabiel genoeg is. Een beetje "tjoepen" mag van mij wel. De LF-versterker is uiterst simpel van opzet, het hoeft geen HIFI te zijn, zo'n mooie stem heb ik ook weer niet.
Aangezien de EF86 en de 6AQ5 toch niet in staat waren het microfoonsignaal voldoende te versterken is nog een klein voorversterkertje met een transistor toegepast (foei toch!!!). Ik heb daar nu een dynamische microfoon op aangesloten en het resultaat is uitstekend. Nadeel is dat de gloeispanning nu wel gelijkspanning moet zijn, alhoewel een batterijtje zou ook uitkomst kunnen bieden.

Die batterij is dan toch toegepast, het is wel wat handiger dat je de gloeidraden met wisselspanning kunt voeden. Om leegloop van de batterij te voorkomen is de PTT-schakelaar van de microfoon gebruikt. Je moet nu wel de zender met de schakelaar of de seinsleutel inschakelen, moduleren doet hij pas bij ingedrukte PTT-knop. De modulatie is verbazingwekkend helder en dat nog wel voor een oude 27 Mc microfoon van het type Skyline.


Tot slot is het een zendertje geworden waarmee je je zeker op de 80 meterband in phone (AM) prima kunt laten horen, ook met 10 Watt. Op andere banden heb ik het nog niet geprobeerd, maar met de juiste tankspoel en een goede antenne is op 40 en 20 meter in CW zeker heel goed te werken. Verder laat de opbouw veel mogelijkheden open voor experimenten met bv. een VFO, g3-modulatie en een andere smoorspoel in de LF-eindversterker.

Terug naar begin van de pagina.

Flag Counter