PM-5324 RF generator 100 kHz - 110 MHz.

Een HF-generator, ook wel meetzender genoemd voor het afregelen van radio's. Van TV-toestellen kon ook de MF-versterker worden afgeregeld.
Een apparaat dat in elke radio-reparatiewerkplaats thuis hoorde. Je kunt er geen frequentie-ijkingen mee doen, maar een ontvanger afregelen gaat heel goed met dit toestel. Op een paar Herz komt het ook niet aan. ( Apparaat ter beschikking gesteld door Jan Vos, PA3FAU)

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter formaat van de foto in een apart venster.

Op deze afbeelding het gehele instrument. De beugel aan het toestel dient alleen voor het transporteren. Het zou handig geweest zijn de beugel ook te gebruiken om het toestel iets naar achteren te laten kantelen.  Voor oudere mensen met multifocale brillen is dat erg mooi.......

De voorkant van de meetzender met alle beplating er nog op.

Na het verwijderen van de onder- en bovenplaat blijft dit over.

Allereerst de eigenschappen van dit meetinstrument:

De maten en het gewicht zijn ook erg acceptabel als er een keer mee naar de klant moet worden gesleept.

De schaal, geheel links zijn rode Ledjes aangebracht die branden bij instelling van het bijbehorende gebruik.

De netschakelaar met daarnaast de LF-input voor de externe modulatie en rechts een instelbare sweep voor het wobbelen. Boven de druktoetsen voor het calibreren, de AmplitudeModulatie, de FrequentieModulatie en de wobbel-functie.

Aan de linker zijde  de sweep-output voor het X-kanaal van een oscilloscoop bij het wobbelen. Dan de instelling van het RF-uitgangssignaal ( verzwakker) en de RF-output.
Boven de druktoetsen voor alle bereiken. Bij de rechtse drie toetsen is de wobbelmogelijkheid voorzien ( Ook voor de gehele FM-band). De meest rechtse twee zijn voor de MF van 400 tot 500 kHz 10, 3 tot 11,1 MHz.

Een gedeelte van de schaal en een meter. In de stand "calibreren" brandt het lampje van dit meetistrument.  Op de schaal zijn ijkpunten in de vorm van driehoekjes aangebracht waarop gecalibreerd kan worden. De meter moet daar een maximale uitslag geven. De gehele procedure is in het bijgevoegde manual te lezen.
Onder de aanduiding "FREQUENCY" bevindt zich de afstemknop. Ik ben er nog niet achter of de grote knop voor de grofregeling en de kleine voor de fijnregeling is. Het voelt nog niet zo aan, maar dat kan ook komen door versmering oid.

De rechter zijkant met achter de metalen verhoging een afstem-condensator. ( 4-voudig? ook voor de FM-band?) De rest van de frequentiebepalende electronica is opgeborgen in een metalen compartiment.

De linker zijde met het voedingsgedeelte.

De drie schaalverlichtingslampjes en links het draaispoelmetertje. Rechts de draden naar de leds voor de verschillende bereiken.

De beide printed circuit-boards, links het HF-deel en rechts de voeding en wat bijbehorende schakelingen.

De voedingstransformator. Ook toen werd al rekening gehouden met een verhoging van de netspanning. De trafo heeft in tegenstelling tot de vroegere meetapparaten met buizen van Philips wel heel erg minimale afmetingen, dat scheelt wel een stuk in het gewicht.

Op deze foto zijn de componenten van de meetzender beter te zien, de spoelen met instelbare kernen zijn hier goed zichtbaar en bereikbaar evenals de trimmers.
Als de de beplating er op zit wordt het een heel gepriegel om de variabele zaken in te stellen.

Dit is de beplating dus....

Dit zijn de gaatjes waar de trimschroevendraaier in gestoken moet worden.

Vooral de nummers 542 en TP niet vergeten en...

En deze twee, 538 en 631 !!!!

De voedingsprint, hier zijn maar twee zaken in te stellen.

Het achterpaneel met rechtsonder de netspannings-ingang.

Het is dus een PM 5323/03, waarbij de 03 waarschijnlijk aangeeft voor welk land het toestel bedoeld is. Deze meetzender is nog ingesteld voor 220 Volt. Dit laat ik ook zo omdat de eigenaar van dit staaltje Philips-techniek erg afgelegen woont, aan het einde van de netspanningsvoorziening en hij met een beetje mazzel nog net 220 Volt aangeboden krijgt.

Een blik op de onderzijde, het HF-deel is weer keurig voorzien van afschermende platen.

De achterkant van het voorpaneel, links de netschakelaar, dan de LF-ingang voor de externe modulatie, dan de sweep-breedte regelaar, de sweepspannings-uitgang, de goed afgeschermde uitgangsspanning-verzwakker en daarnaast de RF-uitgang. De zwarte klompjes op de vier hoeken zijn de voetjes waar het apparaat op staat. Ze zijn door de tand des tijds aangetast, vies en kleverig.

Tot slot nog wat plaatjes bij ingeschakelde verlichting:

Bovenin de schaal de drie lampjes voor de verlichting. Links een rood lampje dat aangeeft dat het rechts naastgelegen gebruik actief is, in dit geval het bereik van 3 tot 10 MHz. De calibratie is niet ingeschakeld, dus de draaispoelmeter is nu niet in gebruik en onverlicht.

Op deze foto is de calibratieknop ingedrukt en brandt het lampje van de draaispoel-meter.

Al met al een meetinstrument zonder al te veel toeters en bellen, maar volledig uitgerust voor het doel waar het voor gemaakt is.

Om er echt mee te werken is een handleiding wel erg makkelijk, vandaar de pdf van het manual hier onder:

Manual PM 5324

 

Flag Counter