Eénlamps zender met Philips Miniwatt triode B406

Dit bouwsel stond al heel lang op de nominatie vereeuwigd te worden, en eindelijk is het er van gekomen.
Het is een telegrafie-zendertje dat nog werkt als alle satellieten, GSM-masten, internet-verbindingen en ouderwetse telefooncentrales niet meer werken, voorop gesteld dat je ook een ontvanger hebt die hem kan horen, maar ook die staan beschreven bij de zelfbouw-projecten. En je moet wel wat batterijen hebben om hem te laten werken.

Het is net een stapje verder dan de postduif en rooksignaal-communicatie.

U krijgt een vergroot beeld in een apart venster door op de afbeelding te klikken.

Een blik op deze "High Power Legal Limit" zender. Hoewel het kristal niet echt op een amateurband-frequentie wijst is het ding wel geschikt voor de 80 meter-band.

Op de lamp (ik spreek hier bewust van een lamp en geen buis), de B406 staat vermeld wat de maximale spanningen zijn, voor de gloeispanning tussen de  3,4 en 4,0 Volt en voor de anodespanning  120 Volt. Volgens de Philips data mag er maximaal 150 Volt op de anode staan, en dat houdt de buis ook wel uit.De gloeistroom bedraagt 0,1 Ampère en de minimale anodespanning is 20 Volt, een echte ktachtpatser dus. Maar het werkt!!!!!

De tankspoel, gemonteerd op keramische steunen, zo zag dat er in 1930 en eerder ook uit. De uitkoppelspoel ontbreekt op het plaatje, maar een eenvoudige lus van een paar windingen op een apart houten blokje is voldoende om de antenne aan het gloeien te krijgen.

De achterzijde toont het aansluitblok waar de verschillende spanningen worden aangesloten en waarop ook de seinsleutel een aansluiting heeft.

De componenten zijn niet allemaal oeroud, de zender moest ook nog goed werken.

Bovenaanzicht van de zender, uit de draden en aansluitingen is het schema te ontnemen. Een anodekring en aan de stuurroosterkant een kristal met zo hier en daar wat koppel- en ontkoppelcondensatoren. Verder nog een paar weerstandjes.

U ziet het, het is een echte B406.

En de afstemcondensator van de tank-kring is een echte Hammarlund, de firma die in de oude RadioAmateur handboeken van de ARRL pagina's vol advertenties had die het assortiment van hen met foto's lieten zien. Om je vingers bij af te likken, maar toen niet te betalen en te verkrijgen door armlastige radio-amateurtjes zoals ik.

De beroemde Hammarlund-afstem-condensatoren, ze hadden nog veel meer mooie onderdelen!! En het kostte bijna niks ( Voor toen, 1936, wel)

Het schema, de koppelspoel moet op een apart blokje worden gemonteerd en bij de tankspoel worden geschoven. Meestal werd op dat extra blokje een complete aanpassings-schakeling gemaakt, compleet met antennestroommeters. Dus, volgende uitdaging??

Nog wat buisgegevens van deze krachtpatser.

En hier de originele Philips gegevens.

En dan nog voor de liefhebbers, alle data die op de buis gedrukt zijn. (Lastig fotograferen....)

De B406, Philips Miniwatt.

't Ja, wat ONYX betekent weet ik nog niet, misschien dat iemand me dat kan vertellen????  jan(at)pa3esy.nl

En wat betekent dan "URF"?? Iets met Usine Radio Francais??

Dit is wel duidelijk. Gloeispanning 3,4 - 4,0 V, Anodespanning 20 - 120 V en Importé de Hollande.

Flag Counter