De theekist ontvanger met Philips PP11 spoel

Geinspireerd door de para-set en verhalen over in boeken ingebouwde radio-ontvangers, heb ik ook een ontvanger gemaakt voor tijden die ik niet hoop mee te maken.
De bouw en het resultaat waren echter van dien aard dat ik het resultaat toch wil laten zien.

Het geheel bestaat uit een houten doosje voor theezakjes, een DL94 en een DK96. Dit gecombineerd met een PP11-spoel van Philips en een slimme ontvangerschakeling, leverde het volgende ontvangertje op.

Hierin bevindt zich het ding.

De Tea Masters of London hebben dit mooie kistje ontworpen.

De inhoud.

De buizen, net als bij de paraset, geklemd in metalen veren. In het midden is een deel van de PP11-spoel te zien.
De plug aan de linker bovenzijde is voor de voeding van 1,4 Volt en 90 Volt.

Hier zijn de buisjes in de de voeten gezet.

Het geheel van boven gezien.

De frontplaat is tevens het chassis en kan er in z'n geheel uitgetrokken worden.

Het binnenwerk ziet er zeer eenvoudig uit en is dat ook.

Dankzij een paar dagen vakantie en dit plaatje, is nu ook het schema weer uitgedokterd.
Zie onder.

Het eerste rooster is het stuurrooster van de DK96, het tweede dient als anode voor ontvanger, van hieruit wordt ook het terugkoppelsignaal teruggevoerd naar de PP11-spoel. De regeling is met een potmeter uitgevoerd, het randje van genereren is redelijk goed in te stellen.
Vanaf dit rooster wordt het LF-signaal via 5000 pF toegevoerd aan het derde rooster van de octode, dit rooster dient als stuurrooster van de buis en het versterkte LF-signaal wordt vanaf de echte anode via 5000 pF doorgegeven aan het stuurrooster van de DL94. Het negatief wordt verkregen met de 1 kOhm-weerstand in de min-toevoer van de anodespanning.
De Anodespanning kan tussen de 24 en de 45 Volt liggen. Hoe hoger de spanning hoe meer geluid. Bij 24 Volt werkt de ontvanger ook al goed.
De antenne moet niet te lang gekozen worden, 10 meter is voldoende. Bij langere antennes dient een kleine condensator in serie met de antenne te worden geschakeld.
De hoofdtelefoon is van een hoogohmig type, 2 x 2000 Ohm. Ook kan met een uitgangstransformator een laagohmige koptelefoon worden aangestuurd of bij voldoende voedingsspanning een luidspreker.

De belettering is nu ook uitgevoerd, misschien dat de engelse termen toch nog weer vertaald worden. Verder is ook de plug te zien voor de voeding.
Intussen is ook de voeding klaar en is het apparaat klaar voor mobiel gebruik.
Ik heb in de voeding drie 9 Volts batterijen in serie geschakeld ( de opgenomen stroom bedraagt ca 2 tot 3 mA ) . Het zou kunnen zijn dat de 1 kOhm weerstand voor het negatief van de DL94 iets moet worden vergroot, er treedt wat vervorming op, waarschijnlijk hierdoor. Voor de gloeispanning zijn twee 1,5 V. batterijen gebruikt, van die dikke, deze worden parallel geschakeld zodra de voeding ingeschakeld wordt. De anodespanning is niet geschakeld, ik ga er vanuit dat de kwaliteit van de C van 4,7 muF goed genoeg is om geen gelijkstroom te laten lopen. Deze C was noodzakelijk om een hinderlijk gepiep te voorkomen.

Hieronder het schema van de voeding.

De potmeter van 250 ohm dient voor het verlagen van de gloeispanning. De ervaring heeft geleerd dat bij een spanning van ca. 0,9 Volt de vervorming weg is en de ontvanger uiterst goed te regelen is.