Voorversterker van Muiderkring WW-versterker?

Bij het opruimen van de zolder, om ruimte te creëren voor de verwarmingsmonteur die een nieuwe cv-ketel kwam plaatsen, kwam ik dit groene kastje tegen.

voorversterker totaal

Een blik op de wat vergeelde knoppen bevestigde mijn vermoeden, een voorversterker voor een eindversterker. Waarschijnlijk  een Muiderkring-ontwerp van een WW-versterker. Ergens heb ik ook nog de goudkleurige kast van de eindversterker, waarvan de inhoud al lang in verschillende bakjes opgeslagen is.

De vier knoppen, boven links "Bass", rechts "Treble". Daar onder de keuzeschakelaar van de geluidsbron, jammer genoeg staat hier niets bij. Rechts daarvan de volumeregelaar.

achterkant

Op de achterkant is de aansluiting naar de hoofdversterker te zien, vijfpolig, voor voedings- en gloeispanning en het uitgangssignaal. Daaronder de aansluitbussen voor kristal-microfoon, pickup en radio, waar de vierde voor dient weet ik niet.

De onderzijde toont een netjes bedraad systeem.

Het stoffige chassis met twee buizen, een ECC83 en in de afschermbus een EF86. Een zeer bekende combinatie, waarbij de dubbeltriode gebruikt wordt als versterker met de toonregeling en de penthode als voorversterker voor de microfoon wordt ingezet.

Op deze afbeelding is ook de EF86 te zien.

toonregeling

De beide potmeters van de toonregeling, waarschijnlijk een Baxandall, een voor die tijd uiterst goede regeling.

Komende winter zal ik de bedrading nog eens uitpluizen om te kijken hoe het ding werkt en welke eindversterker er bij hoorde. Wordt vervolgd.