RACAL MA197B Pre-Selector and Protection Unit

Een loodzware kast met een vrij simpel binnenwerk. Maar wat kun je er mee????
Je moet je voorstellen dat je op een groot schip zit met grote zenders, een kilowatje of meer en je wil , terwijl die zenders in werking zijn, op een andere frequentie nog wat beluisteren ?????
Dat zal zonder dit apparaat niet meevallen, je ontvangers slaan volledig dicht en met een beetje pech worden de ingangskringen ook nog eens opgeblazen.

De MA197B-3, Pre-Selector and Protection Unit, die instelbaar is tussen 2-24 MHz, geeft een verzwakking van 85-100 dB met een verschil van 5% ten opzichte van het gewenste signaal .. !! Het kan ook RF-signalen tot 40 volt verzwakken om de ontvanger tegen beschadiging te beschermen. Dus als u deze gebruikt met Uw 100 Watt zendertje, dan is het vergeten van het ontkoppelen van uw RX-antenne aan een ontvanger geen probleem. !!

Op bereiken van 2-24 Mhz gaan de signalen door een tweetrapsversterker met een nominale versterking van 6db.

Het bombproof aluminium front met de bedieningselementen.

De netschakelaar met twee zekeringen.Het was wel handig geweest er bij te zetten welke waardes ze moeten hebben.

De afstemknop met schaal. Deze laatste is wat beschadigd en het glaasje ontbreekt. Verder is de bereikschakelaar te zien, het apparaat heeft zes bereiken.
Bereik 1 - 2 MHz en 24 - 30 MHz maken geen gebruik van de versterker van 6 dB.

U ziet de amateurbanden liggen bijna mooi op één lijn, zodat je bij het wisselen van 80 naar 40 of 20 of 10 nauwelijks aan de afstemming hoeft te draaien.

Het typeplaatje. Het is een MA197B-3, een speciale versie voor de Nederlandse Marine. Deze unit heeft dienst gedaan bij de Nederlandse Koninklijke Marine op de Hr.Ms. Tonijn (S805), een Nederlandse onderzeeboot van de Potvisklasse. Deze klasse vormde tussen 1960 en 1991 de kern van de Nederlandse onderzeedienst. Na de uitdienstname van de Tonijn werd het schip als museumschip door het Marinemuseum in Den Helder gebruikt. Sinds 1994 is de Tonijn als museumschip toegankelijk voor het publiek.

De "Tonijn", 20,5 kg lichter door het ontbreken van de MA197B.

De achterkant van het toestel.

Netspannings-instelling, keurig op 230 Volt. Wat had men toen al een vooruitziende blik. Verder de antenne-ingang met gewone BNC-connector en niet van die vreemde Engelse gevallen. De AE OUT is een uitgang voor een tweede preselector, je kunt dus meerdere preselectors doorlussen en zo aan één antenne schakelen. De laatste moet wel met 92 Ohm afgesloten worden. Bij gebruik van één MA198 dient de AE-OUT aan aarde te worden gelegd.

Deze BNC wordt aangesloten op de ontvanger.

De onderkant. Onder de zes sleuven bevinden zich toltrimmers voor het afregelen van de preselector-kringen. De openingen worden met een extra plaat afgedekt.

Zo ziet het binnenwerk er uit. Het chassis is gegoten van aluminium in degelijke proporties.

Dit is de eerste trap.

De bruggelijkrichter dioden.

Bovenaanzicht.

Voor de voeding van twee ECC82 dubbeltrioden lijkt mij de voeding wel ietsje over gedimensioneerd. Misschien dat het schaalverlichtingslampje veel stroom nodig heeft???

De bovenkant met de eerste trap en aandrijving.

Er loopt van voor naar achter een lange as waarop zich drie wormwielen bevinden die op hun beurt weer drie dubbele afstemcondensatoren aandrijven.

Dit is de tweede trap.

De derde trap met aansluiting naar de output-connector.

Er zijn meerdere versies van de MA-197 ( Gegevens van https://www.recelectronics.co.uk/main-page.htm )

MA197A HF Receiver Pre-Selection and Protection Unit 2-30 Mhz
MA197B-1 Protection and Pre-Selection Unit to RAF contract
MA197B-2 Protection and Pre-Selection Unit for use with RA133 and general commercial applications. Fitted with bollards for cabinet mounting
MA197B-3 As MA197B but to special requirements for dutch Navy
MA197C Drg DA605066/A As MA197C but with modified front panel and handles
MA197C Modified MA197B-1 for use with RA17/117 and RA217/1217

 

De documentatie:

Technical Manual in pdf

TERUG naar de hoofdpagina.