Oscillator VO-6-(C)

De Oscillator-VO-(C), is een kristal-oscillator, die deel uit maakt van het Maintenance Equipment ME-40 die hoofdzakelijk gebruikt wordt voor de afregeling van de SCR-300 (BC-1000) zender-ontvanger.Het uitgangssignaal is een ongemoduleerde spanning met een frequentie van 4300 kHz. Met behulp van een verzwakker zijn er twee spannings-bereiken beschikbaar, LOW: 5 - 150 ╬╝V en HIGH: 5 - 250 mV. Het apparaat wordt gevoed met twee batterijen, een BA-30, 1,5 Volt voor de gloeispanning en BA-51, 67,5 Volt anode-spanning.

De oscillator met het verzwakker-kastje.

Dit is de complete ME-40, een redelijk voorraadje spullen.

Met de twee standen-schakelaar "High" en "Low".

Vooraanzicht met de outputregelaar die tevens dienst doet als aan/uit-schakelaar. De gloeispanning wordt hiermee uitgeschakeld. Dit exemplaar werd door de Funktechnische Werke GMBH in Weinheim-L├╝tzelsachsen gebouwd. De BC-1000 werd net als de GRC-9 in grote aantallen in Europa gebouwd om onze legers ook te voorzien van de modernste communicatie-technieken.

De binnenkast van de oscillator, deze is geisoleerd vastgemaakt aan de buitenkast. De opening is voor de gloeispanningsbatterij, die moest nog wel eens vervangen worden. De anodebatterij ging lang mee, dus die werd in dit kastje geplaatst. Bij vervanging moest deze kast uit elkaar.

Dit is het isolerende materiaal waarmee de binnenkast aan de buitenkast is gemonteerd.

Het binnenwerk met de pot-meter, het kristal waar achter zich de buis 1T4 bevindt. Het zwarte aansluitblokje is voor de anode-batterij.

Detail van het kristal van de fa. KVG (Beroemd om z'n kristalfilters voor de amateurwereld) van 4300 kHz. Er staat ook op waar hij voor is, voor de ME-40-C.

Zijaanzicht met potmeter en plek voor de 1,5 Volt batterij.

De componenten aan de onderkant van de buisvoet. Oeiii, ik zie WIMA-condensatoren, van die donkerbruine, die gooi ik altijd als eerste uit oude radio's en met gegronde reden.
Misschien zijn deze uit een verbeterde serie, ik ga ze eens meten....

Links de plek voor de anode-batterij en rechts boven de gloeispannings-batterij.

Het schema van dit precisie-instrument.