Antenna System AS-81/GR, C-98/GR

Dit antennesysteem was bedoeld om radio-peilingen uit te voeren. Dat kon het niet zelfstandig, zoals de naam al zegt, was het een antenne-systeem, dus je had ook nog een ontvanger nodig. De set AS-81 bestaat uit meerdere dingen, de C-98/GR, dat is de controlunit, een kist met vier verschillende loop/staaf-antennes, een houder om de controlbox vast te zetten en waarschijnlijk nog een hoes om de zaak droog te houden. Dit hoofdstuk gaat over de controlbox C-98/GR.

Totaal overzicht van de controlbox zonder mounting.

Zo ziet dat er met antenne uit, maar ja, die heb ik niet......

Vooraanzicht.

De achterkant, in het midden bevindt zich een shockmounter met een vleugelmoer. Deze dient om de controlbox vast te zetten op de mounting.

Bovenaanzicht met het draaibare antennewiel met een 360 graden indeling. Twee houders voor reserve-zekeringen en twee aansluitingen voor de aux.vert.antenne en de aux. rec. connection.

Wanneer je de beschermdop er af schroeft zie je de aansluitingen voor antenne-units.

De afstem-schaal van het antennesysteem, er ontbreekt een glaasje.

De bedienig, de functies zijn in het bijgeleverde Technical Manual TM11 - 2608 beschreven.

Wanneer je het binnenwerk uit de kast schuift vind je het volgende:

Een chassis met één buis en een afstemcondensator. Links zou eigenlijk de power-supply-unit moeten zitten, maar die ontbreekt. De buis is een katodevolger die er voor zorgt dat de loop-antenne ze weinig mogelijk belast wordt. Het antenesignaal wordt van de katode genomen. De buis is een 12J5GT (VT-135)

Om het verband van het chassis een beetje te kunnen handhaven zijn de twee metalen strippen gebruikt.

De rechter zijkant met blik op de afstemcondensator. De uitstekende draad was waarschijnlijk verbonden met de PSU. Deze bestaat uit een trafo met triller-omvormer. Deze triller heeft zowel primair als secundair verbinding met de trafo. Dat spaart weer een gelijkrichter uit.

De onderkant ziet er niet echt adembenemend uit .

Op deze foto is nog wat te zien van de aansluitingen naar de onderdelen op de voorkant.

De onderkant van de antenne-aansluiting.

De behuizing van de controlbox.

Het schema, dat ziet er niet al te moelijk uit.

Op het schema is te zien dat de metalen loop onderbroken is, dat moet ook wel, anders ontvangt hij niets, dat heeft die meneer Faraday ooit uitgedokterd. Dus om het binnenwerk van de antenne, de loop zelf, af te schermen tegen allerlei storingen zit dat metalen omhulsel er om heen. Om toch de magnetische veldlijnen tot de loop door te laten onderbreek je de omhulling. Dat is hier gedaan in het midden van de beide helften.

Tot slot de verwijzing naar het Technical Manual TM 11-2608 in pdf-formaat.

 

Flag Counter

 

 

 

 

 

HTML Hit Counters