Walkie-Talkie BC-611 / SCR-536

Het type-plaatje, wat er op mijn exemplaar niet op zat, waarschijnlijk verdoezelde de verkoper de Franse herkomst.

De voorloper van de huidige GSM, de BC-611 of de SCR-536. Een draagbare radio-telefoon voor korte afstanden. De zend- en ontvangst-frequentie zijn gelijk, dus je kunt er niet gelijktijdig mee zenden en ontvangen. Voor het gebruik ( linkshandig) was geen speciale opleiding nodig. Wel voor het verwisselen van de kristallen, daartoe was een aparte afregelset nodig. Het apparaat is uiterst eenvoudig om mee te werken. Als de antennedop afgeschroefd wordt en de telescoop-antenne wordt uit getrokken, gaat automatisch de aan/uit-schakelaar in de "aan-stand", wordt de antenne er weer ingeschoven, dan schakelt het apparaat weer uit. De zend/ontvangschakelaar hoeft alleen maar worden ingedrukt. Een volume-regeling is niet voorzien. Het bereik varieert, afhankelijk van frequentie en omgeving van ca. 300 meter tot 2000 meter. De beste resultaten werden bereikt in de lagere frequentiegebieden. Het frequentiebereik loopt van 3500 tot 6000 kHz. De antenne zal wel geen hoog rendement hebben.

Het apparaat weegt, inclusief de batterijen ca. 4,8 kg. De batterijen bestaan uit twee 1,5 Volts, voor de gloeispanning en 103,5 V. voor de anodespanning. Ze gingen ongeveer 15 uur mee bij continue-bedrijf. De stroomopname bedraagt tijdens ontvangen 250 mA gloeistroom en 11 mA anodestroom. Tijdens zenden is dat 304 mA gloeistroom en 35 mA. anodestroom. De input bedraagt ca. 5,6 Watt en de output is 0,25 Watt. Modulatie AM Antenne-lengte 102 cm. Buizenfunktie bij zenden: 3S4 ( RF-eind-versterker), 1R5 ( X-tal-oscillator), 1T4 ( niet gebruikt), 1S5 (microfoon-versterker) en 3S4 (modulator) Buizenfunktie bij ontvangen: 3S4 ( RF-versterker), 1R5 ( mengtrap), 1T4 ( M.F.-versterker), 1S5 (detector, AVC en 1. LF-trap) en 3S4 ( LF-eindversterker)Er staan 50 frequenties ter beschikking. Voor de ontvanger en zender zijn aparte kristallen nodig, die in een aparte doos verpakt waren, tezamen met per frequentie een tankspoel en stuurspoel. De sets werden na de oorlog ook gebruikt door civiele diensten zoals politie en brandweer.

Dit is de beroemde set, met een vervalst typeplaatje ( foei toch !!, maar het staat wel beter )

De zijkant met de zend/ontvangschakelaar.

Achter dit venstertje werd het label van de gebruikte frequentie gestoken.

Hier is te zien hoe de dop van de antenne er afgeschroefd uit ziet.

De onderkant van het apparaat met de stekkertjes voor de microfoon en de telefoon. Hier is te duidelijk te zien dat dit een Frans exemplaar is.

De batterijhouder voor de twee 1,5 V. batterijen.

De bovendeksel met veer voor de 103,5 V. batterij. Het andere ding drukt tegen de gloeispanningsbatterijen.

Op de deze foto zijn de topjes van de batterijbuisjes te zien en de tankspoel. De kristallen bevinden zich helemaal bovenin, bij de antenne.

De zend/ontvangschakelaar beslaat bijna de gehele hoogte van het toestel.

Hier is L-2 te zien, deze spoel wordt ook verwisseld bij frequentie-wissel.

Evenals de tankspoel.

Op dit plaatje is de aan/uitschakelaar gedeeltelijk te zien, het gebogen stuk boven de rood/witte draad.

De aansluiting van de antenne.

De kristallendoos.

Hier zijn de labels te zien die onder het venstertje van de set geschoven worden.

Van zeer dichtbij.

Met waarschuwing natuurlijk.

De inhoud van de doos, ik weet niet wat er in de ronde gaten aan de voorkant zat, ik denk buizen.

De setjes van dichtbij.