Wireless Set W.S.17 Z.A. 13783

 

1. De Wireless Set No. 17, Z.A. 13783

2. De Wavemeter behorende bij de WS-17.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u in een extra venster een groter formaat.

De Wireless Set No. 17. Z.A. 13783

Deze radio werd gebruikt voor de communicatie tussen "Searchlight Section Headquarters" en "detachments", "AA-batteries" of "Royal Engineers detachments". Het was de vervanger voor "Lamps, Signalling, Daylight", zo'n blikken kistje met een seinlamp met verschillende kleuren glazen en een seinsleutel.

Hierbij een afbeelding van zo'n lamp. Voor de liefhebbers is de beschrijving van deze lamp HIER te vinden. Van de WS-17 zijn de MK. I en de MK. II bekend. Deze modellen zijn nagenoeg gelijk, de frequentie gebieden zijn wat afwijkend. Hieronder de korte beschrijving van het toestel. Voor meer details verwijs ik naar het boek "Wireless for the warrior-Volume 1" van Louis Meulstee.

De modulatiemethode is AM. Frequentiebereik van de MK I ( ZA 3130 ) : 46 - 64 MHz. Van de MK II ( ZA13785 ) was dat 44 - 61 MHz.

Het bereik is met eenvoudige dipool antenne ca. 3 - 5 mijlen, met een dipool met reflector wordt het bereik vergroot tot 8 mijlen. Met een Rhombic antenne kunnen ca. 15 mijlen overbrugd worden. Dit alles bij een uitgangsvermogen van ca. 0,3 watts.

Het geheel word gevoed uit een 120 Volt anodebatterij en een 2 Volt accu voor de gloeispanning. De stroomopname bedraagt bij ontvangen HT.: 1,5 tot 2,8 mA, LT 510 mA. Bij zenden is dat resp. HT.: 22 - 29 mA em LT 500 mA en de microfoon vraagt nog eens 15 - 20 mA.

De complete set weegt met accessoires en interne LT-batterij ca. 40 lb, zo'n 20 kg.

De gebruikte buizen zijn: AR6 (Osram E1105) als Masteroscillator bij het zenden en Self quenched super-reg bij ontvangen. Verder een ARP18 (Osram KT24) als modulator en LF-versterker voor de ontvanger.

De radio in de teak-houten kast. Op de bovenzijde zijn de antenneaansluitingen te zien.

De antenne-aansluitingen.

De rechter kant met de aarde-aansluiting en de LT-voedingspunten.

De "E" van Earth.

De LT-aansluitingen voor de gloeispanning.

De voorkant met geopende klep.

Hetzelfde maar nu met de microfoon en de hoofdtelefoon.

Een microphone Hand No. 3 met koolkapsel.

En hier de hoofdtelefoon.

Een klein, maar belangrijk detail, het is een type D HR Double No.5. Eigenlijk moet het een C HR Double MK II zijn, zonder plug, maar dit hoogohmig exemplaar is al bijzonder zeldzaam.

Onder het opschrift "Working Instructions" bevindt zich een plekje voor het Manual.

Achterkant.

Dit is het front van de radio, deze uitvoering is iets anders dan de bovenstaande afbeelding. ( In het kader van "Zoek de 10 verschillen).

Dit is het typeplaatje van de boven afgebeelde set.

Op deze foto is de achterzijde met geopende klep te zien. Links in het donker geverfde gedeelte worden de LT-accu's ondergebracht.In het vak met de rode en zwarte draad staat de HT-batterij. De ruimte daarboven is voor de microfoon en telefoon.

Een blik op de complete set. Links het LF-gedeelte en rechts het HF. gedeelte.

Het LF-gedeelte met de ARP18.

De afstemming.

En hier het HF-gedeelte met AR6.

De vervanger voor de AR6.

Idem voor de ARP18.

Het schema in de deksel.

De onderstaande schema's en componentenlijst zijn ook afkomstig uit Wireless For The Warrior deel 1, zie : WFTW van Louis Meulstee (PA0PRC)

.

Terug naar begin van de pagina.

Wavemeter van de WS-17.

Bij de set behoorde natuurlijk ook een meetinstrument waarmee de afstemschaal van de WS-17 vergeleken kon worden.

Het apparaat is in een nieuw kastje gestopt, de oude, houten behuizing zal door het zware frontwerk wel erg beschadigd zijn geweest.

Het vooraanzicht van deze praktische absorptie wavemeter. De meter zelf werd reglmatig geijkt met de Wavemeter Sub-Standard UHF. No. 1 ZB 0551, deze wavemeter heb ik overigens nog nooit gezien.

Zijaanzicht van het instrument.

Op de bovenkant bevindt zich een geleider die er voor zorgt dat de meter op de juiste wijze in de buurt van de zender-spoel wordt gebracht.

Zoals de titel van bovenstaande afbeelding al vertelt is dit de manier om met de meter te werken. De afbeelding is afkomstig uit één der bijbels op militair radiogebied van Louis Meulstee (PA0PCR), Wireless For The Warrior deel 1, zie : WFTW

Dit is dus de Wavemeter MK II, cat. nr  ZA 17133.

De afstemschaal met de nummers 0 t/m 100. De bijbehorende frequentie staat in het lijstje boven aan de frontplaat.

Dit is dus de gecalibreerde frequentielijst in Megacycles per-second. Onder de tekst H.E.C.L. zit een dopje dat toegang geeft tot een tweede afstem-C waarmee de schaal van de meter gecalibreerd wordt met een echte wavemeter UHF. Wat H.E.C.L betekent is nog niet duidelijk. De linker lamp gloeit dus op wanneer de frequentie-instellingen van de WS-17 en de wavemeter overeenkomen. Rechts is de spare-lamp.

Het binnenwerk van de meter, geheel links de as van de bedieningsknop, dan de afstem-C en rechts daarvan de condensator voor de ijking. Helemaal rechts de spoelhouder.  De spoel is 3 micro-Henry en de C's zijn 15-45 pF.

Hier is ook de aandrukveer te zien van de slipkoppeling van de afstem-knop.

De kant die in de WS-17 wordt gestoken met de spoel.

De spoel zelf met de aftakking. Rechts de reservelamp.

Op deze afbeelding is de as van de calibratie-C te zien.

Terug naar het begin van de pagina.

 

Flag Counter