Receiver type R1082, Ref.No. 10D/8415

De RAF ontvanger R1082. Deze ontvanger behoort tot de verzameling van PA0GSB, die mij het apparaat ter beschikking stelde om er wat foto's van te maken. De radio werd in het midden van de dertiger jaren ontwikkeld bij de firma Standard Telephone en Cables, ( STC ) De set bestond uit de zender T1083 en de ontvanger R1082 .

De ontvanger in originele toestand ( Foto geleend van Bo Samuelsson, hij heeft nog veel meer mooie foto's, klik op deze link voor meer info.)

De combinatie werd oa. in de Handley Page Hampden, Armstrong Whithworth Whitley, Vickers Wellington en de eerste vier motorige bommenwerper, de Short Stirling gebruikt. Bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog in 1939 werd de set in combinatie met de TR9 gebruikt. Al heel snel werden ze vervangen door de T1154/R1155 en de oude sets werden voor grondcommunicatie gebruikt en als zender/ontvanger in de reddingsboten van de Royal Air Force.

De Vickers Wellington.

Short Stirlings.

Hieronder een foto van de complete installatie in een Wellington bommenwerper. De aanblik van deze foto zal menigeen het water in de mond doen lopen. De combinatie met de A1134 intercomversterker en het junction-panel alleen al en de vele andere mooie kastjes.

De Wellington-installatie ( Foto: Bo Samuelsson )

De R1082 van PA0GSB.

Het apparaat bestrijkt het frequentiebereik van 111 kHz tot 15 MHz in 14 banden, die met losse spoelen ingesteld worden. De radio werkt als een regeneratieve ontvanger en er worden vijf buizen gebruikt. De eerste trap is een HF-versterker, de tweede een triode detector met terugkoppeling, dan nog twee LF-trappen en een extra LF-trap voor de hoofdtelefoon. De lage banden kunnen ook voor DF ( Direction Finding ) gebruikt worden Het geheel wordt gevoed met 2 Volt gloeispanning en 120 Volt anodespanning. Het gewicht van de radio bedraagt ongeveer zeven kilo.

De spoelset wordt in een koffertje meegeleverd.

Foto van de koffer uit het manual.

En zo ziet dat er in werkelijkheid uit. ( Foto: Bo Samuelsson )

De ontvanger met afgenomen deksel.

De vijf buizen zijn op deze afbeelding te zien.

.

De gebruikte buizen. ( Foto: Bo Samuelsson )

Het binnenwerk met de twee variable condensatoren, een voor de anode-afstemming en de andere voor de antenneafstemming.

 

Een blik vanaf de andere kant.

Foto uit de Airpublication.

De bedrading van de ontvanger.

De antennespoelen.

De anodespoelen.

Het schema met stuklijst.

Er hoorde ook een sense-unit bij, die bij de richtingzoeker werd gebruikt.

De afstandsbediening.

De ontvanger van Gerrit, PA0GSB, werkt, na vervanging van wat componenten, weer uitstekend.