Oscillator E.R.A. No.2 WY.0252

Dit houten kastje, dat er wat amateuristisch uit ziet, is een echt Engels, militair product. Waarschijnlijk van voor 1940. Hoewel er duidelijk Oscillator op staat is het niet duidelijk waar die dan toe gediend heeft. Het lijkt er op dat het een instrument is dat in het veld gebruikt wordt, er bevindt zich een bevestiging voor een driepoot. Verder is de set met batterijen gevoed, één voor de twee Volt gloeispanning van de beide buizen (LP2) en één voor de benodigde anodespanning, waarschijnlijk zo om de 60 Volt. Aan de schaal te zien loopt het frequentiebereik van 54 tot 86 MHz. Wel verwonderlijk met deze buizen, maar het zal wel gewerkt hebben.

NB. Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een grote afbeelding in een apart venster !!!

Bij gebruik op tafel zorgen vier rubber voetjes voor het niet beschadigen van de ondergrond en een stabiele stand van de kast.

De andere kant van de oscillator, de vier klemmen zijn waarschijnlijk voor de bevestiging van twee antennedelen die tesamen een dipool vormen.

Het binnenwerk, een klein chassis met de twee LP2-buizen. De ruimte aan de rechter bovenkant is voor de twee gloeispanningsbatterijen. Net onder de schakelaar is de min-aansluiting te zien die tevens zorgde voor de bevestiging van de batterij. Onder, links de ruimte voor de anodebatterij.

De buizen worden tegen losrammelen behoed door het plankje met wat rubber kussentjes.

Wanneer het binnenwerk er uit gehaald wordt blijft er weinig over. Het houten balkje links midden houdt de anodebatterij op zijn plaats, de twee schroeven in het midden zijn de aansluiting voor de antenne. Op het tafeltje rechts onder staat de gloeistroombatterij. Er zit een rubber kussentje op.

De onderkant met de bevestiging van de driepoot. Er zal waarschijnlijk de zelfde draad toegepast zijn die ook voor foto-apparatuur gebruikt werd.

Links boven de aan/uit-schakelaar voor de gloeispanning. De tweede schakelaar is waarschijnlijk voor de anodespanning. De grote knop met vertraging is gekoppeld aan de afstemcondensator. Frequentiebereik van 54 tot 86 MHz.

Nogmaals de afstemknop, waar de pijl op de knop voor dient is nog niet erg duidelijk...

Het serienummer 199, misschien een prototype??

Aangezien het kastje groen is dacht ik in eerste instantie aan de Engelse Army, maar bij het zien van het kroontje, waar in zich bijna zeker de letters A-M bevinden, denk ik toch meer aan het Air-Ministry. Er zijn verder geen aanwijzingen te vinden.

Op deze afbeelding de complete set. Links de tankspoel met binnen in de koppelspoel, deze wordt met twee draden aan de antenne-aansluitingen geschroefd.

Een blik op de tankspoel-kant.

De buizen-kant, met de LP2-buizen ook wel Z 8138 genoemd.

De batterijhouder voor de twee anderhalf volt batterijen.

Het plankje met de aandruk-kussens voor de buizen.

Aangezien er niet veel bekend is van de buizen, hier wat data uit het bekende Brands-buizenboek. Deze is van 1948.

De zoekwijze in dit soort boeken is wat eigenaardig, je zoekt eerst in het eerste gedeelte dat volgens alfabet verloopt.  Bij de gezochte buis vind je dan het merk of meerdere merken van de buis met opgave in welke tabel je hem kunt vinden, je moet daarbij de tevens aangegeven gloeispanning onthouden, want de tabellen zijn op gloeispanningsgrootte gesorteerd.

Links de gezochte buis met in dit geval tabel 3.1 en 2 Volt gloeispanning. 5 is de buisvoetaansluitingen, die staan in een apart boek en moeten dan onder 3 bij de afbeeldingen gezocht worden. In de rechter kolom staan de equivalenten. De middenkolom is voor opmerkingen.

Onder "3" en het aangegeven nummer 5  vind je de buisaansluitingen.

En het eerste boek zijn de gegevens van de buis te vinden. Opmerkelijk is ook dat de verschillende fabrikanten niet altijd de zelfde gegevens  voor één type buis.
De gloeistroom was nog al eens verschillend, maar ook de de andere data, dus altijd uitkijken welk merk het is!!!

                                      

De wel heel oude buis, de LP2, deze buis schijnt ongeveer overeen te komen met de oude A410 van Philips. Alleen heeft die gloeidraden voor vier Volt.
Verder valt er weinig of niets te vertellen over deze oscillator, op internet is er totaal NIETS over te vinden. Als er mensen zijn die meer weten over dit stukje Engelse radio-techniek, graag een mailtje naar PA3ESY.

 

Flag Counter