Torn Eb Empfänger 1941

 

De Torn-Eb ontvanger. Bouwjaar 1941. Een juweeltje van techniek, gebouwd in een periode waarin nog genoeg goed materiaal voor dit soort apparaten aanwezig was.

Het vooraanzicht met de lege ruimte boven in de kast. Ik kan nergens een soortgelijke uitvoering vinden, meestal is er een aparte kast voor de voeding die onder de ontvanger wordt geklemd.

De verschillende bedieningsknopjes. Midden boven "Anpass" die antenneaanpassing wordt met een muntstuk ( Het beste met een Pfennig natuurlijk )ingesteld. Wanneer van antenne wordt gewisseld moet deze instelling opnieuw worden uitgevoerd. Het is een rechtuit-ontvanger met twee HF-trappen, een detector en LF-versterker.

Rechts boven de meter, deze geeft de bedrijfsspanningen weer, jammer voor de echte radio-amateur, geen S-meter!! De Lautstärke is voor het volume en de Tonsieb is een LF-filter. Het totale bereik van de ontvanger is 100-6670 KHz in acht bereiken. Naarmate de oorlog vorderde werd het materiaal schaarser en zo zijn er ook uitvoeringen zonder meetinstrument.

Hier nog een keer de "Anpass" en daar naast de knop voor de terugkoppeling met schaal. Latere uitvoeringen hadden geen schaal. Rechts de antenne ingang.

De twee knoppen voor de afstemming, links "Grob" of wel de bereiksinstelling en rechts "Fein"of wel de afstemming" De afstemschaal is in graden en de bijbehorende frequentie kan afgelezen worden in de beide schalen aan weerszijden van de "Grob"knop. Het nummer van het freq.bereik staat in het vierkante venstertje, in dit geval "2". Volgens de beide schalen is dat van 171 tot 313,7 kHz. Boven staat ook nog hoeveel kHz/graad, nu ongeveer 1,4 kHz.
De afstemschaal is verdeeld in 100 graden.  Overigens is de "G" niet van Ground, maar van Gegengewicht ofwel Counterpoise wat ook zoveel is als aarde.

Op deze afbeelding de Aan/uit-schakelaar, de voedingsplug en de twee aansluitingen voor de hoofdtelefoons. Het bouwjaar van dit exemplaar is 1941 met serienummer 162622. De voedingsspanningen bedragen : gloeispanning 2 Volt bij ca. 0,8 Amp. en Anodespanning, 90 Volt bij ca. 12 mA.

Bovenaanzicht met in het midden de roterende spoeltrommel. De contacten zijn zeer solide uitgvoerd op keramische assen. Gelijk het overzicht van alle buizen, vier maal RV2P800, rechts onder de eerste HF-trap, daar boven de tweede HF-trap dan de detector met terugkoppeling. Links boven de LF-eindtrap.

Het grootste deel van de kast wordt ingenomen door de grote spoeltrommel.

Nogmaals de aansluitingen, maar nu van de onderzijde gezien De gaten in de segmenten dienen voor de afregeling.

Een blik op de LF-kant met uitgangstrafo en de componenten voor de "Tonsieb".

Hier nog wat aanwijzingen voor het uit elkaar halen van de radio.

Alle componenten zijn netjes genummerd zodat je ze ook weer kunt vinden op het schema.

U ziet hier ook enige moderne mosterdkleurige Philips condensatoren. Hoewel het toestel bedoeld was voor een duizendjarig rijk, waren de condensatoren dat beslist niet en zijn ze vervangen door deze.

Een blik op de bovenkant, alle trappen netjes afgeschermd, een prachtig stukje techniek. Alles aluminium gietwerk.

De drievoudige afstem-C met daar boven de verschillende trappen.

Ook hier netjes genummerd en een condensator van uitstekende kwaliteit.

De drie buizen van het HF- en detectorgedeelte.

Ja, wie zou dat hebben gemaakt.....??

De lagering van de afstem-C. Het schijnt dat dit onderdeel ook nog een warmtebehandeling heeft gehad . (Temperiert)

Oei, een vreemde eend in de bijt. Een Amroh F4 smoorspoel, de originele zal het wel begeven hebben.

De mooie aansluitingen van de buizen. Uitermate handig.

Nog wat details, oa. achteraanzicht van de meter.

Een RV2P800 penthode van Valvo.

En deze is van Telefunken.

Het is een radio zonder vervelende piepjes en spiegelfrequenties, de eenvoud zelve. Maar probeer hem maar eens te maken.

Hier boven het schema.

De Duitse handleiding:  Torn-Eb

Het schema met componentwaarden: Schema Torn Eb

Voor meer informatie, zie de site van :  LA6NCA WW2 RADIO PAGE

 

Flag Counter