De Fu G 10 zender SK

Uit de collectie van Pieter Lamers, dit Duitse apparaat. Een zender uit de Fu G reeks.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt u een groter beeld in een apart venster.

 

Dit is het zeer compacte toestel. Het antennevermogen bedraagt ca. 70 Watt in CW en ca. 40 Watt in telephonie. De zender heeft een "master-oscillator"met een RL12P35 en een eindtrap met twee parallel geschakelde RL12P35's.

Het vooraanzicht van de zender. Het is een onderdeel van een groter geheel. Het knopje links boven met de benaming "Frequenzangleich" dient bij aanvraag van het tegenstation om de frequentie ( vooral wanneer de zender in een lock-stand is) iets te corrigeren.

Een totale FuG X installatie. Boven vlnr. Sender Langwelle, Sender Kurzwelle, Antenneaanpassing?
Dan middelset rij, Empfänger Langwelle, Empfänger Kurzwelle, FernBedienungs-Gerät.
Onderste rij, allerhande schakelfuncties.

Het principeschema van de zender. Boven de zender en daar onder een deel van het Fern-Bedieb-Gerät  FBG3

De afstemknop is van forse afmetingen en de afstemming bezit ook nog een "lock-systeem". Ondanks de kleine afmetingen van de behuizing en de vrij forse warmteontwikkeling van de drie RL12P35's is de zender erg stabiel. Hij is geijkt bij +15 graden Celsius en wijkt maximaal ca. 0,5 duizenste af bij een temeratuur schommeling van + of - 50 graden C en voedingsspanningafwijkingen van de 24 Volt spanningsbron tussen 22 en 29 Volt. Dit is een voor die tijd zeer goede stabiliteit en deze wordt bewerkstelligd door een goede keuze van condensatoren en de kwaliteit van de spoelen op keramische spoelvormen.

Dit is zo'n blokje met de uitgekiende componenten die zorgden voor een vrijwel temperatuur-onafhankelijke oscillator.  ( Foto Peter Zijlstra PA0PZD)

De afstemschaal is hier zichtbaar, afgestemd op de SRS frequentie 3705 kHz. Rechts onder de " I " , is een wit rondje met " I " zichtbaar, dat wil zeggen dat de voorkeuze op " I " is ingesteld. Het aantal voorinstellingen is maximaal vier. Deze zijn met de knop met de rode ring in te stellen. Onder het witte schildje kun je opschrijven op welke frequenties gelocked kan worden.

Links boven de correctieknop, mocht de zender iets naast de fraquentie zitten.  De letters SK betekenen Sender Kurzwelle. Het bereik van de FuG 10 is 3 tot 6 MHz, een bereik dat bij latere installatie uitgebreid werd. Het gebiedje was toch wat aan de krappe kant. De latere SK3 liep tot ca. 18 MHz.

Naast de afstemknop nog een 10-polige connector om de  Prüf-Voltmeter PV 10 aan te sluiten.

Met twee van deze schroeven wordt de set in een frame vastgezet. De verbinding met de rest van de opstelling vindt plaats aan de achterzijde waar een connector in het bijbehorde deel wordt geplugd. Dit is welliswaar een vrij omvangrijke methode om de verschillende units aan elkaar te knopen, maar het heeft wel een groot voordeel tov. losse kabels die beschadigd kunnen raken. De units zijn simpel te verwisselen, een erg handig systeem dus.

De rechter zijkant, hier is weinig van te vermelden.

De achterkant met de connector en de twee haken voor de bevestiging. Overigens zijn aan de bovenkant ook nog twee bevestigigsopeningen te zien waar de kast eerst moest worden ingehangen en dan met de twee onderste haken vast gezet werd.

De bovenkant. Bovenin een rondje waarin zich het schaalverlichtingslampje bevindt.

Het gaatje voor het lampje.

Het lampje. De gloeidraad van het lampje is zodanig geplaatst dat bij het omdraaien draaien van de fitting het licht op de afstemschaal wat gedimd wordt. De verlichting van de voorkeuze indicatie blijft echter onveranderd.

Verder zit er boven nog een klepje wat je weg kunt draaien. Dat is voor de her-ijking van de oscillator nadat Röhre 1, RL12P35 is vervangen. De schroevendraaier moet er schuin ingestoken worden om de trimmer te kunnen bedienen.

De onderkant met nog wat ventilatie gaten.


Wanneer de beplating van de zender wordt weggenomen komt het volgende tevoorschijn:

Links het grote tandwiel voor de afstemming van de oscillator en rechts de afstemming van de eindtrap. Dit alles wordt aangedreven door één afstemknop.

De schaal van de afstemming van 3000 tot 6000 kHz. Het model SK 3 heeft een groter frequentiebereik..

Nogmaals de twee grote tandwielen, deze zijn gekoppeld aan de zelfinducties. ( Variometers). Er wordt geen gebruik gemaakt van afstem-condensatoren, behalve de correctei trimmers voor de oscillator. Bij het kleine tandwieltje is te zien dat de lagering met kogeltjes is uitgevoerd. Het wat vreemnd gevormde plaatje onder het wiel is waarschijnlijk iets van het lock-mechanisme, vier uitsparingen.......??

Door de loep is de frequentie-keuze prima te zien. 

Rechts boven de indicatie van het lock-systeem. Wanneer de ingestelde frequentie wordt bereikt, schiet het zwarte klepje omhoog en toont het bijbehordende lock-teken.

De rechter zijkant, rechts onder is de veer te zien van het bevestigings-systeem.

De achterkant met blik op de drie buizen. Onder, midden de connector waarmee het toestel met de ander units verbonden wordt.
De twee linkerbuizen vormen de eindtrap, de rechtse buis is de oscillator.

Nogmaals de drie buizen en en een waarschuwing. Vooral wanneer de Rö 1, de oscillatorbuis verwisseld wordt moet er wat aan de frequentie instelling gedaan worden.

De interconnectie-plug.

Na verwijdering van de drie buizen is de complete buizen-unit van het geheel te scheiden door alle roodgemarkeerde schroeven los te draaien. Waarschijnlijk moete ook de twee lange bevestigings-stangen verwijderd worden.

Op deze foto zijn een aantal van deze schroeven te zien. ( Foto van RMORG ) Zie ook pagina SK FuG 10 Radiomuseum

Na verwijdering worden de twee variometers zichtbaar en natuurlijk de rest van de hoogwaardige onderdelen. De losse frequentie-bepalende onderdelen zijn weer op een keramische ondergrond geplaatst.  Het chassis is van giet-aluminium gemaakt. Al met al een uiterst stabioele werkwijze, maar ja, dat moest ook 1000 jaar meegaan.  (Foto van RMORG) Zie ook pagina SK FuG 10 Radiomuseum

Bovenaanzicht. Rechts met het wat vreemd gebogen houdertje de correctie condensator bij wisseling van de oscillatorbuis.

Het bovenste deel van het frontpaneel.

De onderkant van het voorfront.

Ook de onderkant, maar nu de achterzijde. De twee witte onderdelen zijn condensatoren in een keramische behuizing. En alles "gründlich" genummerd. Dat scheelt toch een hoop zoekwerk bij het repareren van de zender.

Een overzicht van alle apparaten die er nodig zijn om de gehele installatie van spanning te voorzien.

Het totale schema van de zender, het betreft hier de de uitvoering met keramische condensatoren ??. Bij niet geactiveerde zender is de oscillatorbuis afgeknepen.

Het totale schema van de zender, het betreft hier de de uitvoering met mica condensatoren ??.

De modulator.

De omvormer. Deze levert naast de gelijkspanningen ook wisselspanningen af van 13,5 Volt en 110 Volt AC. Verder wordt een wisselspanning van 250 Volt geleverd die echter gelijkgericht wordt tot - 280 Volt als rooster-voorspanning voor de eindtrap.

De antennetuner voor de sleepantenne, ook te bedienen via het Fern-Bedien-Gerät FBG3.  De tuning vindt plaats met synchro-motoren. De latere antenne-tuners werden automatisch aangepast !   Er schijnt trouwens ook nog een AAG2 te zijn voor de vaste antenne.

De elektrische antennehaspel voor de sleepantenne, de Engelsen moesten dat met een handwiel doen...

 


Al met al een hoogwaardig stuk radiotechniek, dat konden die Duitsers wel!!

Voor de liefhebbers nog het manual van de hele installatie, weliswaar van de K3 met het grotere frequentiebereik.:

D. (Luft) T. 4005/4 , het Geräte-Handbuch van de K3 versie.

 

Flag Counter