Stabilized Power Supply Type 8619

Afgezien van mijn AVO buizentester, is dit wel een van de meest geliefde en gebruikte instrumenten die in mijn bezit zijn. Na een griep-periode had ik weer voldoende energie om een al lang bestaand euvel te verhelpen, de PSU van van der Heem. Het apparaat leverde niet meer de spanningen die het moest leveren en dat kan natuurlijk niet.

Het front van de voeding.

Type 8619

Van "Van der Heem"

Dus kast van de plank, afdekkingen weg en het schema geraadpleegd. De elco's waren niet meer nieuw, maar de ongestabiliseerde spanning was wel aanwezig en voldoende afgevlakt. De buizen op de tester, niets aan de hand, 100% zelfs. Toen maar eens op de het weerstandsbord gekeken en jawel, drie condensatoren van het merk "ERO". Uit mijn jeugd herinnerde ik mij deze slechte soort nog, dus weg ermee, niet eens meten, direct vervangen. En inderdaad, alles werkte weer als vanouds. Toen dus alles open lag was dat een mooie gelegenheid het instrument op de foto te zetten en op de site te plaatsen, zie hier het resultaat.

De boosdoeners van het merk "ERO", vooral die kleine van 0,022 was heel kritisch. En weer speelde deze condensator een rol bij een geheimzinnige toon die uit mijn AM-superafstemmer MK53 kwam. Met de signaltracer werd de dader opgespoord, de tijdelijke voeding van de afstemmer, deze vd. Heem. Oorzaak: van de vervangen C van 0,022 muF was een pootje losgeraakt, binnenin zodat je het ook niet ziet. Deze Siemens kondensator vervangen door een Philips exemplaar, hopelijk wordt die beter verdragen dan zijn Duitse broertje.

Meetinstrument van de 8619.

De onderkant met alle componenten.

De twee nieuwe (gele) condensatoren, de derde is links boven te zien ( beige).

De achterzijde met twee stoere EL34's.

Bovenzijde met 2 x EL34, EF94, OA2 en 85A2.

Een iets andere blik op het geheel.

De kap weer gemonteerd.

De voedingstransformator schijnt een zwak deel van het geheel te zijn, er zijn bij mij al twee exemplaren doorgebrand. De transformator geeft dan nog maar heel weinig spanning af en wordt kokend heet. Ik vermoed een interne sluiting. Aangezien de aansluitingen van de trafo niet erg duidelijk op het schema staan, hier onder een afbeelding van hoe het in elkaar zit. Door op de tekening te klikken verschijnt een groot exemplaar.

Voor de mensen die met een verbrande trafo zitten (bekend euvel bij deze voeding) de maten van de trafo, afgebeeld in onderstaande figuur.

 

Hieronder de specificaties en het schema. Het complete manual in pdf-formaat, klik HIER.

Het principe van de stabilisator.

Hierbij het Manual in pdf.