Hasler Autoruf-Empfänger

Dit apparaat is een Autoruf-Empfänger, een soort Semafoon, van de firma Hasler in Bern, Zwitserland. Op de componenten is te zien dat het ding in in 1958 geproduceerd werd, dus al meer dan 50 jaar oud is. De werkfrequentie ligt tussen 70 en 89 MHz. Het apparaat kon in een auto worden gemonteerd en met een code kon de gebruiker worden opgeroepen.

De ontvanger bestaat uit drie eenheden, het buizengedeelte, de automaat en de voeding. Hierbij bevat het eerste gedeelte twee HF-trappen, een oscillator met mengtrap, een superregeneratieve oscillator en twee laagfrequent-trappen. De middenfrequentie bedraagt 10,7 MHz, welk signaal via een kritisch gekoppeld bandfilter aan een quench-oscillator. wordt toegevoegd. De quenchfrequentie-spanning wordt door een 10 kHz. sperkring in de kathode en een laagdoorlaat -PI-filter in de anode van de eerste LF-trap onderdrukt.De automaat bestaat uit drie resonantie-relais, die bij een passende tooncombinatie alle drie geactiveerd worden. en hierdoor een triode geleidend wordt een impulsrelais geactiveerd wordt. Het ingangssignaal van de triode kan ingesteld worden om eventuele tolerantie-overschrijdingen van de schakeling te kunnen compenseren. Met een thyratron worden, bij een foute tooncombinatie, maar wel enkele juiste frequenties, de drie toon-relais terug gezet.De voeding kan met 6, 12 of 24 gestuurd worden. Ze levert dan 150 en 108 Volt ( gestabiliseerd). De relais worden met 22 Volt gestuurd. Bij de keuze van een andere voedings-spanning moet wel de triller omgewisseld worden, tevens moet een andere aftakking van de transformator benut worden.De buizenbezetting:

1 x ECC84
3 x ECC81
1 x 5823
1 x OB2

Typeplaatje

Het type-plaatje met serienummer.

ontvanger

Klaar voor inbouw.

kast

Vooraanzicht van dit typische apparaat.

Met dit schuifje aan de achterkant wordt de kast geopend en kan de set uitgebouwd worden.

bovenaanzicht

De ontvanger, met onderin het ontvangergedeelte, links bovende drie toon-relais en rechts boven de voeding.

De onderkant

De onderzijde, met Zwitserse precisie bedraad.

Details van de bedrading, een lust voor het oog ( Voor de liefhebber natuurlijk)

De drie resonantie-relais.

Het relais van dichtbij.

De voeding van boven af gezien.

De vibratorunit, deze is voor 12 Volt geschikt.

vibrator

Op deze foto is de text op de vibrator wat beter te lezen.

overzicht

Enige technische details van het apparaat. Mocht er iemand geinteresseerd zijn in meer gegevens, ik heb de complete beschrijving.