Radio Technisch Bureau Herm. Verseveldt

Prijscourant van het Radio Technisch Bureau Herm. Verseveldt.


Een reactie van Rudi van der Loo, een neef van de heer Verseveldt, leverde volgende wetenswaardigheden op: De heer Verseveldt leefde van 1892 tot 31-01-1960.
De afgekorte naam Herm. betekent niet Herman, zoals velen zouden denken, maar Hermès. Hij begon zijn loopbaan als leerling-instrumentmaker bij de Nederlandse Radio Industrie in Den Haag en was later een telegrafist van de oude stempel. In 1920 starte hij in de Van Bijlandstraat 188 een eigen radiozaak. Naast de verkoop van radio-onderdelen worden ook versterkers en radio-ontvangers gebouwd, de Hermeva radios.

Een correctie van de heer Herm Willems, hij wees me er op dat dit is niet Hermès Verseveld in zijn werkplaats aan de Hugo de Grootstraat in ca. 1924 is, maar de Brit George William White, zendertechnicus bij de NSF te Hilversum, alwaar deze foto ook gemaakt is.
Hoewel dit plaatje dus niets met de heer Verseveldt te maken heeft, laat ik het toch staan om de technische wonderen van rond 1920 te laten zien.

En dit is dan de echte werkplaats aan de Hugo de Grootstraat 100 in den Haag ( Met dank aan Herm Willems)


In 1922 verhuist het bedrijf naar de Hugo de Grootstraat 98-100 ( bovenstaande foto 2015) en in 1925 naar de Piet Heinstraat 87.

De Piet Heinstraat 87, nu in 2015.

Piet Heinstraat 87

In 1928 wordt naar het adres Piet Heinstraat 31 verhuisd.

De radiozaak aan de Piet Heinstraat 31 in ca. 1933, weer zo'n prachtig pand.

Later was de winkel bekend onder de naam: "Verseveldt en van der Gaag" in de Laan.van Meerdervoort 306, waar zich op nr.189 het Haags Radio Instituut bevond.
Een van de eerste medewerkers is Jan van der Heem die op 18-jarige leeftijd bij het Radio-Technisch Bureau Herm. Verseveldt gaat werken. Er ontstaat een vriendschap die er na 1926 toe leidt dat Verseveldt regelmatig opdrachten uitvoert voor Van der Heem & Bloemsma, zo als de aanleg van radio installaties op schepen en de radiocentrale in Apeldoorn.
In het midden van de 50er jaren had de firma als een van de eersten TV service na sluitingstijd.

Laan.van Meerdervoort 306, in 2015
Hieronder de catalogus met een prachtig aanbod aan onderdelen van zeer bekende merken. Je zou er zo weer een radio mee willen bouwen.

Zie voor verdere advertenties de website van de NVHR: Advertenties van Herm. Verseveldt