ARCHEOLOGIE| Home | Nieuws | Museum | Het Station | Activiteiten | Algemene Info | Organisatie

Archeologie

De commissie Archeologie houdt zich bezig met het archeologisch onderzoek van het gebied in en rond Goor.
Het oudste gedeelte van Goor ligt rond de huidige Protestantse Kerk, waar de oudste bebouwing van Goor plaatsvond.
Een ander interessant gebied is Het Schild. Het Schild werd in de 13e eeuw opgehoogd en voorzien van een gracht, wallen en drie poorten ter verdediging van Goor. Op en rond Het Schild zijn reeds diverse keren opgravingen gedaan. Het Schild is grotendeels bebouwd. Telkens wanneer er een gebouw afgebroken wordt en er nieuwbouw plaatsvindt, komen er weer interessante zaken aan het licht. In 2009 is o.a. het fundament van één van de poortwachtershuisjes blootgelegd.

Bovendien is er in 2009 een onderzoek met bodemradar gedaan op de plekken waar vermoedelijk het "Hof toe Goor" en de "Borch" hebben gestaan. De meetresultaten zijn bekeken door deskundigen. Een hard resultaat is niet gevonden. Dat weten we pas, als er op deze plaatsen gegraven kan en mag worden.

De vondsten zijn te zien in het Museum. Bij graafwerkzaamheden aan de Bovenregge ter hoogte van Huize Scherpenzeel zijn in 2013 opmerkelijke vondsten gedaan. Er werden scherven van een aardewerken potje gevonden, een zogenaamde grape. Gedateerd uit de zeventiende of achttiende eeuw.
In de drooggelegde Regge vonden archeologen ook drie grote flessenbodems. Waarschijnlijk wijnflessen uit de achttiende of negentiende eeuw. In Goor werd dus niet alleen bier gedronken.


In 2013 werd er in het kader van 750 jaar Stad Goor, in het museum een Bodemvondstendag gehouden onder de naam: Schat in de stad

Bij de werkzaamheden aan de Regge zijn nog meer opmerkelijke vondsten gedaan.
Trudie Broekman en Eugenie van Heijningen, medewerkers van het Goors Historisch Museum, laten er geen twijfel over bestaan dat deze kaken (zie foto) van dieren afkomstig zijn.
Vermoedelijk zijn het kaken van koeien. In de buurt van voormalig Huize Scherpenzeel stond later een boerderij. Ook aan de andere kant van de Scherpenzeelseweg was er vroeger een boerderij De Ossenweide. Vermoedelijk zijn de kaken na de slacht achter op het erf begraven. Een gebruik dat later verboden werd. De dames hopen dat deskundigen in het museum de herkomst met meer zekerheid kunnen vaststellen.

Heeft u in uw achtertuin scherven gevonden en u denkt dat ze oud zijn, even melden bij de Stichting Historisch Goor.