De BX-462A is een radiotoestel dat stamt uit 1946, het zelfde jaar waarin ik geboren ben, dus een goed product.
Het is een toestel met drie frequentiebereiken, LG, MG en KG .
De korte golf loopt van 16,2 tot 52 meter ( 18,5 MHz. tot 5,8 MHz.) Midden golf van 170 tot 560 meter ( 1765 kHz tot 536 kHz..) Lange golf van 708 tot 2000 meter ( 424 kHz tot 150 kHz.)
De buizenbezetting:
ECH21 | Mengtrap en oscillator |
ECH21 | MF-versterker en LF-versterker |
EBL21 | Detector en LF-versterker |
AZ1 | Gelijkrichter |
De middenfrequentie bedraagt 452 kHz, het ingangscircuit heeft een dubbele preselectie om de spiegelfrequenties wat weg te werken. Hoewel voor de LF-versterking de triode van de tweede ECH21 en de EBL21 worden gebruikt, is het volume toch wat minder vergeleken met de 655A van de zelfde firma.
Het toestel van voren gezien. De biezen boven en onder moeten nog weer in een cremeachtige kleur geverfd worden.
De afmetingen bedragen: Breedte 46, hoogte 28 en diepte 20 cm. Het gewicht : 8 kg inclusief de buizen. Het verbruik : 50 Watt.
Deze foto stamt uit de tijd net voor de tweede wereldoorlog, dus ik vraag me af of dit type ook de BX-462 A is. Het is een opname van een Duitse familie die naar een toespraak van Adolf Hitler luistert. Het plaatje is afkomstig van een filmpje op YouTube, "A flight through time", Lancaster FM212. Dit verhaal klopt dus niet, ik werd gecorrigeerd door de heer Henk Verstege, die me schreef dat dit de ouders van Kees Broekman met broers en zusters zijn, die zitten te luisteren naar het verslag van het Europesche kampioenschap schaatsen, mannen allround, in het Bislet stadion in Oslo in 1953 (Waarschijnlijk in Hamar). Kees Broekman kwam uit Poeldijk in het Westland. Bij dat luisteren werden ook de rondetijden strak genoteerd en bijgehouden. Kees won toen goud.
De linker kant met links de toonregeling en rechts de net-schakelaar en volume-regelaar.
De rechter zijde met links de afstemknop en daarnaast de golfbereikschakelaar.
De ontvanger met geopende achterkant, dat kan ook niet anders aangezien ik de achterwand nog mis. Bij gebrek aan echt schaal-snaar of hoe dat ook heet, heb ik rood touw genomen, hiermee schijnen bouwvakkers mee te waterpassen en te "schietloden". Ook de stationsaanwijzer is volgens mij niet origineel. De manier om de snaar vast te zetten klopt niet met de service-documentatie.
Gezicht op de twee ECH21's. De afstem-C staat wat scheef door het ontbreken van twee veertjes waarmee de C flexibel is opgesteld.
De EBL21 en AZ1. In de meeste documentatie is de EBL21 voorzien van een afscherm rooster. In dit toestel ontbreken ook de voorzieningen hier voor. Dus het zal het zo ook wel goed gaan. En dat doet het ook.
De onderkant is voorzien van een niet geperforeerde grondplaat. Er heeft wel zo iets als geleidende verf opgezeten ( witte vlekken), maar daar van is het meeste verdwenen. Rechts boven is nog de typische Philips netstekker te zien.
De Hoog frequent-afdeling en MF. De fel-rode condensator is niet origineel, eigenlijk horen hier teerknollen in te zitten. Ooit, wanneer ik veel tijd en zin heb, zal ik ze nog eens vervangen door echt uitziende zwarte knollen.
Het laag-frequent en voedings-gedeelte met volume- en toonregelaar.
Stemmingsopname van het toestel bij zonsondergang. De nieuwe schaal ziet er perfect uit.
De schaal nog eens in detail. De mooie stationsnamen roepen weer herinneringen aan vroeger op.
Een scan van de schaal op donkere achtergrond.
Hieronder nog twee documentjes in pdf.
Versie 1 van de service-documentatie.
Versie 2 van de service-documentatie.