Philips RA248A of B2F72A

Met het verzoek deze radio weer tot leven te wekken kwam dit aparte model op de werkbank te staan.  Hoewel ik mijn reparatiewerkzaamheden tegenwoordig tot een minimum beperk kon ik deze niet weigeren.Het is ook wel een uniek ontwerp. Het is een Radiola of wel een Franse Philips.

Als je denkt dat deze afbeelding geheel vervormd is door de werking van cameralenzen dan klopt dat niet. De ontvanger ziet er echt zo uit.

Het vooraanzicht.
Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel werd dit model ontworpen door de Zwitsers-Franse, werelberoemde architekt en kunstenaar Le Corbusier. Deze man werd op 6 oktober 1887 in de Zwitserse plaats La Chaux-de-Fonds geboren als Charles-Édouard Jeanneret-Gris. Hij ontwierp veel gebouwen die nu op de werelderfgoedlijst staan, hier onder een paar voorbeelden.

         

Deze gebouwen zitten net zo scheef in elkaar als de radio.

Dit is het Philipsgebouw op de wereldtentoonstelling1958 in Brussel . Le Corbusier was hier ook de ontwerper, alhoewel hij in dit geval veel over liet aan een assistent van hem.

De RA248A by night, zie vooral de verlichting links boven.

De achterkantmet de verschillende aansluitingen voor antenne en aarde, verder voor een platenspeler. Met de wiite knop kan gekozen worden tussen 110 en 220 Volt. Het is een U-ontvanger, waarbij het chassis direkt aan het lichtnet hangt, vandaar de dopjes op de bevestigingsgaten onder.

Links de volumeregelaar en de klankregeling, midden de aan/uit-knop en rechts de afstemknop en de golfbereikschakelaar. Korte, midden en langegolf zijn er mee te ontvangen. De stationsschaal ziet er wel aardig Frans uit.

Op bovenstaande afbeelding is de merknaam redelijk opvallend aangebracht, "RADIOLA" in gouden letters.

Het is net of de schaduw in valt, toch zit er achter het donkere gedeelte links boven een lampje dat wanneer het brandt het idee van de schaduw weer te niet gedaan maakt.

.

De onderkant, hier is goed te zien hoe scheef het ding in elkaar zit, heel geniaal !!

De type aanduiding en voedings gegevens.

De achterzijde met de vier buisjes, te weten UCH81, UBF80, UCL82 en UY85.

Hier het hele zaakje op de kop.

De onderkant. Er zitten nogal wat kandidaten voor vervanging in, bijna alle condensatoren...... en de weerstanden zal ik ook nog eens na meten.

De rechter zijkant met het afstemwiel.

De linker kant.

Voor de reperateurs een handleiding, welliswaar in het Frans, maar daar is prima uit te komen.

Manuel de service.pdf.

 

 

Flag Counter