Philips Pionier II junior radio

De opvolger van de wel erg simpele Pionier I die alleen uit een kristal-ontvanger bestond was de Pionier II.
De kristal-ontvanger werd uitgebreid met een twee-traps versterker. Je hoefde in feite alleen het uitbreidingspakket aan te schaffen en de onderdelen te monteren.

Links de nr I en rechts de nr. II. Het verschil aan de buitenkant is de extra knop op de tweede.

Een tevreden junior met zijn Junior II.

De Pionier II in de originele behuizing. Ik vind nog steeds dat het een armoedig bouwseltje is tov. de Pupil van Maxwell.

Vooraanzicht, de linkse knop is voor de aan/uit-schakelaar en de volumeregeling. De rechter is voor de afstemming. Er zit geen schaal op, dat was ook niet nodig met die paar zenders die er mee te ontvangen waren. In het Oosten des landes was overdag alleen de steunzender tussen Hengelo en Enschede te ontvangen en 's avonds met een beetje mazzel Hilversum 1 en 2 en soms de West Deutsche Rundfunk. Radio Moskou kwam eigenlijk altijd wel door. Gewoon de knop helemaal links om...

Om het kastje toch wat op te frissen was de zijkant met enkele logo's versierd.

De achterkant met links onder de aarde- en antenne-aansluiting en veel "nep"-gaatjes bedrukking. Echte koeling was ook niet nodig. De aarde was wel noodzakelijk. Het was een grote verbetering wanneer naast de lange antenne ook de aarding uitgevoerd was.

Ook de Pionier II had een oudere versie met een andere behuizing.

De eerste versie van de Pionier I Junior. De Pionier II zag er bijna eender uit. Onder het gat van de potmeter stond nog een tekst, waarschijnlijk "Sterkte-regeling".

Vooraanzicht, in het midden een soort symbolische stationsschaal.

De zijkant.

De achterkant met de aarde- en antenne-aansluiting.

De handleiding van de Junior Transistor-Radio PIONIER II

Het binnenwerk van de oude en nieuwe versie van de Pionier II is het zelfde. In de zijstukken van het chassis bestaan echter twee uitvoeringen,

Bij de oude uitvoering drie gaten van 10 mm. voor de potmeter..

Bij de nieuwere versies zijn de drie gaten vervangen door een soort maanvormige opening, deze is ook geschikt voor potmeters met een kleinere maat.

 

Het schema met beknopte beschrijving van de functies.

En zo ziet dat er in de praktijk uit.

De complete samenstelling van de Pionier II.

Het geheel uitgestald.

Wanneer je al een Pionier I had en je wilde "upgraden" naar de Pionier II had je het bovenstaande nodig.

Het uitbreidingspakket. Men heeft vergeten de behuizing van de foto weg te halen, want dat heb je al.

Nadat de behuizing verwijderd is komt er een klein chassis te voorschijn. Twee identieke voor- en achterkanten met daarop een pertinaxplaat met veel gaten gemonteerd. Door de gaten aan de voorkant kunnen de draden in de klemmen vast gezet worden. Dus nog steeds geen soldeerwerk.

De rechter zijkant met de "eindtrap" en de aansluiting van de kristal-oortelefoon.

De linker zijde met de klemmen voor een 1,5 Volts batterij.

Achter is de ferritstaaf te zien. Verder de entree voor de aarde- en antenne-aansluiting.

Een blik op de bovenkant, een redelijk overzichtelijk gebeuren. De weerstanden nog in de oude Philips-kleuren. De elco's zzijn waarschijnlijk aan vervanging toe.

De uitgangstransistor, een echte OC13.

De tweede OC13, de eerste trap van de versterker. Het schijnt dat de OC13 een wat uit de toleranties geraakte OC71is te zijn, die voor amateur doeleinden nog best te gebruiken was. Dat zelfde gold ook voor de OC14 ( eindtor) die eigenlijk een OC72 was.

De onderkant met de OA79 als detector-diode. Links de volumeregelaar met schakelaar en rechts de afstem-condensator. De grote ronde gaten zijn de montageplaatsen voor een eventueel te gebruiken PP11 spoel ipv. de ferrit-antenne. De PP11's zijn tegenwoordig aardig zeldzaam en je ziet ze eigenlijk nooit bij de Pionier-doosjes.

De verbindingsbusjes, goed bedoeld door de Philips technici, maar lastig om mee te werken. Het zijn 6 mm messingbusjes met een 3 mm schroefdraad er in. Je hebt dan twee soorten, alleen met een vertikale sleuf en een type met een vertikale en een horizontale sleuf. Deze laatste werd gebruikt voor de aansluitingen van de potmeter en afstem-C.

Hier nog de complete pdf van de Bouwbeschrijving van de Pionier II.

Flag Counter