Muiderkring, speciale KG-super

Vandaag, 3 november 2018, was ik op bezoek in de Zwolse IJsselhallen waar het evenement "Dag van de Radio-Amateur) werd gehouden. Dat is een soort jaarlijkse beurs van de VERON waar van alles te doen is, maar waar ook veel spullen te koop zijn
Dat gaat om nieuwe, glimmende dingen, maar ook om oude roestige, verstofte onderdelen of apparaten.
Ik stond te kijken naar het chassis van een zelfbouwradio met veel Amroh-onderdelen en een stel mooie rode buizen, de eigenaar van de ontvanger kwam mij het één en ander uitleggen en zo kwamen we in een prettig gesprek waarbij ik er aan herinnerd werd dat ik deze meneer ook al eens in Rosmalen gesproken had.
Ik moest constateren dat mijn geheugen dat al weer uitgewist had, maar hij had alles scherp op het netvlies staan en kon mij ook nog een stukje levensloop van mij vertellen. Verder vond hij dat we in Goor een oerlelijk politiebureau hebben en dat is inderdaad zo.

Kortom we hadden een leuk gesprek en ik kocht de mooie ontvanger.

Het is standaard Amroh-chassis met een schaal van de zelfde firma. Het gaat hier om een speciale kortegolf-super. Een ontwerp dat gepubliceerd is in "Jongens Radio" deel II van de Muiderkring.

Dit is de schaal die ik overigens nog nooit ergens ben tegen gekomen.  Volgens de schaal zou de ontvanger de volgende bereiken hebben:

Bereik Van Tot
1 750 kHz 1265 kHz
2 1688 kHz 5088 kHz
3 1017 kHz 3173 kHz
4 10350 kHz 23890 kHz
5 ca. 1,5 MHz 5 MHz

De bereikschakelaar heeft echter drie standen, waarvan één voor de Pick-Up. Dus dit zal wel een uiterst universele schaal zijn..... Of misschien is de PU-stand gebruikt om wat condensatoren parallel te schakelen aan de afstem-C om een ander gebied te kunnen ontvangen.

De schaal op de scanner gelegd, een beetje erg geel geworden.

.

De voeding wordt gevormd door een trafo van Stuut SR Radio, 275 Volt, de gelijkrichter een AZ1, verder wat elco's en twee smoorspoelen, één waarschijnlijk ook van Stuut , het type 80 mA type SSM ( Stuut SMoor spoel??). Waarom er ook nog een Amroh smoorspoel wordt gebruikt is niet helemaal duidelijk.

Op bovenstaande afbeelding de EL3 als eindbuis met rechts daarvan een EF9. Je zou hier de EBF2 verwachten omdat daar de detectiedioden in zitten, maar dat is niet zo. De beide MF-trafo's van het type 51 en 52. In het artikel in Jongens Radio worden in het het schema de 31 en de 32 getoond in de tekst staat echter ook 51 en 52.

De oscillator en mengtrap met ECH3. Op de afstemknop een zwaar vliegwiel.

De afstemming aan de zijkant. De trommel met de snaar voor de aanwijzing op de schaal bevindt zich achter het rode vliegwiel. De as is gekoppeld aan een stel tandwielen die dmv. van een flexibele koppeling verbonden zijn met de as van de afstemcondensator.

Zo ziet dat er van uit een andere hoek uit.

Onder de afstem-C bevindt zich de bereikschakelaar en de spoelen voor het HF-deel en de oscillator. Hier is de 601 en de 602 te zien. De 641 en 642 bevinden zich iets naar achteren.

De onderzijde van het chassis met de vier spoelen, de buisvoet van de ECH3 met eerste MF-trafo en voet voor de EBF2. Verder twee trimmers voor de afregeling.

Hier de tweede MF met EF9 als LF-versterker en de EL3 als LF-eindbuis. Daar naast de AZ1.

Als afstemoog is een 6E5 gebruikt met een keramische voet. De tweede smoorspoel is te zien en aan de bovenkant de netspanning-selector.

Het totaalbeeld van de onderkant. Links bij de schaalverlichtingslamp de indicator van het frequentiegebied. (Wit rolletje met nummers)

De achterkant van het chassis, met links de antenne- en aarde-aansluiting en de PU-ingang. Rechts de luidsprekeruitgang en de spannings-selector.

De trafo van Stoet Radio.

De beide MF-rafo's met de kernen aan de achterkant. De 31 en 32 hebben deze kernen boven en onder.

De Novocon type DC-203 afstemcondensator.

Hier nog een beeld van de zijkant met de volumeregelaar en netschakelaar. Het trafgoblik van de voeding is niet echt dik, goed voor het leveren van ca. 60 mA bij 275 Volt??

Boven het schema van dit technisch hoogstandje. Zo te zien is de uitgangstrafo buiten het chassis gemonteerd. Op het hier besproken exemplaar is dat een 7045 van Amroh.

Nu nog eens proberen of er geluid uit komt...........

Voor de liefhebbers:

Artikel uit Jongens Radio over de speciale KG-super in pdf.

De MF-bandfilters 51 en 52 van Amroh.

Filmpje met spelende ontvanger op YouTube.