DIALOGUE  Luidsprekende afstands-verbinding

De Dialogue, een intercom. Het eerste bouwdoosontwerp volgens een nieuw Amroh systeem. Er wordt nu de zogenaamde "Sjabloon-montage" toegepast. Op een stuk gaatjes-pertinax zijn alle verbindingen opgedrukt, ook zijn de silhouetten voor de componenten afgebeeldj. Als je tellen kunt en een beetje handig bent, kan het absoluut niet mis gaan. Enig verstand van electronica hoef je niet te hebben, kleurcodes zijn niet meer belangrijk. Of met deze methode de mensheid gediend wordt is nog maar de vraag. Het aantal klanten vergroten is dan misschien wel het geval en daar ging ( en gaat ) het toch om.

Met dank aan Guus, PE1BGO, die het apparaat voor deze fotoshoot welwillend ter beschikking stelde.

Door op de afbeeldingen te klikken verkrijgt U een vergroting in een nieuw venster.

Het hoofdstation en de nevenpost. De installatie wordt bediend vanaf het hoofdstation. Vanaf de nevenpost kan het hoofdstation niet worden opgeroepen, 't ja dat is toch niet zo handig.

De keuzeschakelaar links, de stand 0 is wel duidelijk, "UIT". De lipjes symboliseren "SPREKEN" en het oor natuurlijk "HET LUISTEREND OOR". Om dat laatste wat in toom te kunnen houden was ook een volumeregelaar aangebracht.

Een blik op de inhoud. De twee losse draden moeten met de batterijen worden verbonden.

Na het verwijderen van het binnenwerk blijft er een kale kast over.

De achterkant. De entree zit vast aan een metalen beugel. Wanneer je deze entree wilt verwijderen moet eerst de luidspreker verwijderd worden. Deze is met vier metalen lippen bevestigd. Om rammelen te voorkomen zitten op elke lip twee pertinax plaatjes waarop de luidspreker rust. Je moet de speaker niet te vaak losmaken, de lipjes hebben het eeuwige leven niet. Op de bruine plek onder in het midden hebben de twee platte batterijen gestaan die blijkbaar ook al eens gelekt hebben.

Door de knoppen te verwijderen en de moeren van de potmeter en de schakelaar los te draaien kan de print er uit genomen worden. Er moeten ook wat soldeerverbindingen losgemaakt worden. De geel/groene plaat zorgt er voor dat de verbindingen op de printplaat niet met de metalen kast in aanraking komen.

Dit is dus de kale print zonder beschermplaat. Ook hier gele lijnen waar de verbindingen moeten worden aangebracht. Er zijn hiervoor welgeteld 19 holnietjes geplaatst .

De gebruikte luidspreker is een hoogohnig type ( 150 Ohm) van Philips, de AD2300CZ. Dit soort luidsprekers werd overal ingezet waar een transistorversterker zonder uitgangstrafo toegepast werd, direct in de collectorleiding van de eindtransistor, een OC14, OC72 of in dit geval een GFT32/15 ( TeKaDe).

De luidspreker vanaf de zijkant gezien. Vanwege zijn hoogohmigheid was dit onderdeel ook goed als microfoon te gebruiken.

De printplaat met zijn componenten. Alle onderdelen zijn genummerd. Dit zag je ook in apparatuur van de Duitse Wehrmacht in de tweede wereldoorlog.

Nog wat meer details. De solderingen werden op de ingeslagen holnietjes gedaan. Aangezien de leeftijd van dit apparaat ca 63 jaar is, zouden de zwarte condensatoren vervangen moeten worden, bij de transistoren heb ik ook zo mijn twijfels.

Hier nog wat details van de omschakelaar. De contacten mogen wel wat worden gereinigd.

De draden van de transistoren zijn voorzien van wat kronkeltjes. Zonder kronkel = emittor, met één kronkel = basis en twee kronkels + collector.

Dit plaatje behoeft geen verdere uitleg, domoor-proof!!!

Het schema behoeft verder ook geen uitleg, een standaard transistorversterker, in die tijd zeer gangbaar. Dat van een zelfde type transistor klopt niet, de derde is een soort "vermogens"-transistor.

Op deze afbeelding zijn de componenten gemonteerd. De voeding wordt met twee platte batterijen van 4,5 Volt in serie verzorgd.

Met een toe te voegen keuzeschakelaar kunnen meerdere nevenposten worden aangesloten.

Hier nog wat documentatie :

Artikel in Radio Bulletin van november 1960 in pdf

Reclame voor dit hoogstandje  van techniek, ook in pdf.

 

Flag Counter