Portable Communications Receiver Type PCR ZA 26707

 

De Portable Communications Receiver Type PCR was het eerste model in een serie lichtgewicht radio-ontvangers voor algemeen gebruik, die door het Engelse leger wereldwijd werden ingezet in de jaren vanaf midden 1944 tot laat in de 60er jaren.

De gehele combinatie.

De ontvanger zonder voeding.

De voorzijde van de "lichtgewicht" ontvanger.

De sfeerverlichting achter de schaal is ingeschakeld.

Het profiel van de kast, overigens is de behuizing dezelfde als voor de WS-19 werd gebruikt.

Het toestel is een standaard enkelvoudige superheterodyne ontvanger met een HF-versterker (EF39), een mixer met ECH35, daarna twee trappen MF met EF39, een detector en LF-versterker met EBC33 en een LF-eindtrap met EL32. Het ontvangstbereik loopt in de LW-stand van 2100-850 meters, Middengolf van 570-190 meters en korte golf van 5,8 - 18 MHz. De PCR en PCR1 hebben een ingebouwde luidspreker waarbij tevens gebruik wordt gemaakt van de veldspoel als smoorspoel in het afvlakfilter.

De bedieningsorganen van deze typische ontvanger waarvan het ontwerp afkomstig is van de PYE-fabrieken en wel door de heren die ook de WS-18, WS-19 en WS-22 ontwierpen.( o.a. Donald Hughes en William Pannell)

De schaal zonder stationsnamen. De BBC-stations zijn aangegeven als witte horizontale streepjes. De ontvanger wordt vaak verkeerd omschreven als een leger-"entertainment"-ontvanger, daar was hij echter niet voor ontworpen. Na de oorlog werd de radio wel als zodanig gebruikt. De Pye-medewerkers die gedurende de oorlog aan deze ontvanger werkten, hadden het over de Invasion-radio die bedoeld was om de leger-uitzendingen te kunnen beluisteren tijdens de operatie Overlord en de verdere veldtocht tegen Duitsland. Het apparaat werd ook gedropped voor verzetsgroepen in Frankrijk, Nederland en Noorwegen.

Op het typeplaatje staat dat deze ontvanger gemaakt werd door Philips Lamps, dat was een Philipsfabriek in Londen. Pye had een contract voor de productie van 5000 PCR1 en 12000 PCR2/3 bij aantallen van 800 per maand. Hoeveel Philips er gemaakt heeft is niet bekend, maar dat moeten er ook zo'n 15000 à 17000 geweest zijn.

De achterkant van de radio waar de drie rode buizen de zaak wat fleuriger maken, het zijn van links naar rechts EF39, EF39, EBC33 en VR502 (EL32).

Een wat beter overzicht van de componenten.

Links het HF-gedeelte en rechts de uitgangstrafo en de luidspreker.

De linker kant.

Rechterkant met links de EF39 HF-versterker en in de metalen koker, de ECH35 als mengbuis.

De onderkant na vervanging van heel veel draden en condensatoren. Ik heb oud geel draad gebruikt wat zo hier en daar was vervuild. Het lijkt net origineel.

Dit is het LF-gedeelte waar nog een juiste Phone-jack ontbreekt.

Het HF-dedeelte waar eigenlijk weinig gerepareerd moest worden.

Op deze foto is de luidspreker met extra veldspoel te zien.

Vibrator Power Unit For Communication Receiver Type PCR

De oorspronkelijke staat van het toestel was niet best. Alles was verroest en beschadigd. De isolatie van de bedrading was afgebrokkeld en veel condensatoren gedroegen zich als een niet al te hoogohmige weerstand. Een bevriend kunstenaar heeft het voorfront weer in oude glorie hersteld.

De voedingsunit uit de kast gehaald, de triller ook. Alle kontakten waren vervuild, ook die van de hoofdschakelaar.

De frontplaat die er voor hoort. Ontvet en schoongemaakt. Een laagje blanke, zijdeglanslak er over en het is weer als nieuw.

Alle schroefjes en andere onderdelen weer gemonteerd en het lampje brandt weer.

Het typeplaatje en het glimmende handvat na de schoonheidsbehandeling.

De zijkant met de dichtgemaakte ogen voor bevestiging. Het korte draadje met klem links is bedoeld om de twee kasten met elkaar te verbinden.

De vibrator voorzien van een pleister, het geheel werkt weer.

De interconnection-kabels van de set.

De vervanging van de plug was een vervelend karweitje. Met behulp van de fietsbanden reparatieset en het tubetje solutie het één en ander gerepareerd. De kabel was helemaal vergaan en moest dus worden vervangen.

Ook de chassis-kant was lastig weer goed te krijgen, vooral omdat ik vergeten had het chassisringetje om de kabel te zetten en de plug en het andere einde al klaar had. Een ijzerzaagje doet wonderen...

De linkerkant met geheel links de vier gelijkrchtcellen die in een brugschakeling zitten.

De rechter zijde, de triller ligt er wat moe bij. Dat kan ook niet anders na de reanimatie ervan.

De twee smoorspoelen zijn onder het chassis gemonteerd.

Blik op de trafo, de drie pijpjes aan de linker zijkant van de trafo zijn de reserve-lamphouders.

De onderdelen onder het chassis, de dikke condensatoren zijn de afvlakelco's. rechts onder het kapje bevindt zich de buisvoet voor de triller.

Hieronder wat beelden van de set voor de restauratie.

De bovenkant.

De oorspronkelijke toestand.

De lekke condensatoren.

De staat van de isolatie, als je er naar kijkt valt het rubber er al van af.

Ontroesten van schroeven en handvaten.

Door middel van electrolyse. Neem een passend glas of plastic pak. Los ca. 10 tot 20 gr. soda ( gewoon huishoudsoda) op in een liter water, goed roeren. Steek een oud stuk ijzer (bv. betonijzer) in het water en sluit hierop +12 DC Volt aan, dit is dan de anode. Sluit het te ontroesten deel (kathode) aan op de min twaalf volt en dompel dit ook in de oplossing ( zorg er voor geen kortsluiting te maken) en laat ongeveer drie ampère stroom lopen. Pas op met vuur en vonken, er wordt bij de electroden knalgas gevormd en dat knalt echt. Na verloop van tijd is de roest weg en heeft zich een donkere laag op het te ontroesten deel gevormd. Enig experimenteren met tijden en stromen is wenselijk. Ik doe dit ook voor de eerste keer. De resultaten worden medegedeeld.

De ontroestopstelling, het borrelt allemaal lekker.

Niet geschikt als drinkwater.

Het resultaat na ca. één uur borrelen en met een staalborstel nabewerken ( heel licht):

De putjes zitten er wel in, maar het was dermate door roest aangevreten dat het niet te vermijden is.

Het ziet er bijna te mooi uit, straks een laagje blanke lak en het blijft mooi.

Het EMER-document over "Alignment and Performance" in pdf.

Hier nog een overzicht van alle types PCR, van onder naar boven de PCR of PCR1, de PCR2 en de PCR3. De foto is geleend van de PYE Telecom Historic Collection. ( The picture of the three different PCR's is borrowed from PYE Telecom Historic Collection) Voor meer informatie over deze set en andere PYE producten zie : PYE Military Wireless, Radar & Navigation