De Franse Luchtmacht ontvanger Récepteur OC-247

Weer een ontvanger van Franse afkomst.  Waarschijnlijk uit het jaar 1948. Er is een grote overeenkomst met de ERT282-R-26, ook een Frans ontwerp, maar waarschijnlijk de vliegtuig-radio-uitvoering Ook het gewicht van beide ontvangers komt aardig overeen, een "zwaargewicht". Voor een ontvanger die gebruikt werd bij de Franse luchtmacht eigenlijk wel vreemd. Voor het gebruik in vliegtuigen probeer je toch een lichtgewicht te maken. Het kan natuurlijk ook zijn dat de OC-247voor gebruik als basis-station bedoeld is. Er valt, evenals bij de ERT282-R-26, verrassend weinig te vinden op internet. Het enige is een paar schema's en een slechte foto. Het is dus gissen naar alle eigenschappen en gebruiksmogelijkheden. Een ieder is welkom om wat aanvullende technische informatie toe te voegen, zie e-mail-adres.

Un autre destinataire d'origine française. Probablement à partir de l'année 1948. Il y a un grand accord avec l'ERT282-RR-26, également un design français, mais probablement la version radio d'avion, le poids des deux destinataires est assez similaire, un "poids lourd". Pour un destinataire qui a été utilisé dans la Frande Air Force en fait étrange. Avant d'utiliser dans les avions, vous essayez de faire un poids léger. Il est bien sûr également possible que l'OC-247 pour une utilisation soit destiné à une station de base. Comme l'ERT282-RR-26, il y a étonnamment peu de choses à trouver sur Internet. Le seul est quelques horaires et une mauvaise photo. Il est donc deviner toutes les propriétés et utilisations. Tout le monde est invité à ajouter des informations techniques supplémentaires, voir l'adresse e-mail.

En cliquant sur les images elles seront présentées dans un format plus grand.

Door op de afbeeldingen te klikken worden ze in een groter formaat gepresenteerd.

 

De ontvanger in een aluminium kast. Het kan ook zijn dat dit type gebruikt werd bij Marine-vliegtuigen.


Het systeem is uitgelegd voor negen banden, te weten: 2 tot 4, 4 tot 6, 6 tot 8, 8 tot 10, 10 tot 12, 12 tot 14, 14 tot 16, 16 tot 18 en 18 tot 20 MHz.
Bandbreedte instelbaar op 0,2 kHz voor CW en 3,2 kHz voor MCW en Phone.
De Modulatietypes A1= CW, A2 = MCW en A3 = phone zijn te kiezen.

Een HF-sterkteregeling ontbreekt.

Het blokschema:

Via de afstembare filters wordt het antennesignaal naar de de HF-versterker gevoerd, in de afstembare anodekringen van deze HF-versterker wordt het doorgegeven aan de eerste mixer. Het mengsignaal komt van een kristal-oscillator met dmv. de bandschakelaar gekozen kristallen. Voor de laagste band gaat het signaal via de eerste mixer direct door naar de tweede mixer. Bij de hogere banden wordt steeds een kristal-oscillator signaal bijgemengd zodat de eerste middenfrequentie altijd in het zelfde gebied van 2000 tot 4000 kHz ligt. Deze eerste middenfrequentie loopt mee met de afstemming, dus ook van 2000 tot 4000 kHz. De tweede oscillator kan met de afstemknop gevarieerd worden van 1525 kHz tot 3525 kHz. Door ondermenging wordt dan een constant tweede MF-signaal van 475 kHz geproduceerd. Dit signaal kan in de eerste 2. MF-trap nog gefilterd worden met een kristal. Hierna volgen nog twee trappen MF die dan worden gevolgd door de detector. Bij CW-signalen kan een extra draaggolf uit een BFO, ook met kristal-sturing op 475 kHz, gebruikt worden om het signaal hoorbaar te maken. Het sinaal wordt verder LF-versterkt in een twee-traps LF-versterker en kan dan via een hoofdtelefoon beluisterd worden. Het geheel wordt gevoed uit het spanningsnet met de keuze voor 115 of 200 Volt AC 400 Hz. De gloeidraden en andere zaken, zoals de thermostaat met verwarming van de frequentie bepalende delen worden met externe spanningen gedaan. Het apparaat wordt in combinatie met een zender gebruikt.
Of dit verhaal helemaal correct is weet ik niet. Ik heb dit globaal uit het soms niet al te duidelijke schema gehaald. Mochten hierover andere denkbeelden zijn dan hoor ik ze graag.

 

 

Het vooraanzicht met weinig knopjes.

De afstemschaal met verlichting. Hier achter bevindt zich een spiegelsysteem dat de schaal in een soort micro-film vergroot afbeeldt op de matglazen kijk-opening.

Wanneer je het zwarte buisje omhoog klapt komt er een magazijn met vier lampjes tevoorschijn.

Vier lampjes van 24 Volt, waarvan er telkens één gebruikt wordt. Wanneer het licht uitgaat, kan men door de knop 90 graden te draaien het volgende ( hopelijk)  goede exemplaar inschakelen. Het afstemmen wordt wel erg spannend als alle lampjes het begeven hebben.

Dit is te zien wanneer alles werkt. Bovenin het afstembereik in MHz, in dit geval 4-5 MHz en onder de kHz-schaal. Dus de ontvangstfrequentie is 4580 kHz als er geen drie horizontale streepjes  bij het kHz-getal staan. . Wanneer de onderste getallen voorzien zijn van drie liggende streepjes is de frequentie 5580 kHz.

Naast de typeplaatjes drie knoppen, Eclairage = Verlichting of wel de dimmer van de schaalverlichting. Dan de Sensibilite = In dit geval de volumeregeling.
Onder de beide knoppen de aan/uit-schakelaar met drie mogelijkheden voor ontvangst, A1 = CW, A2 = MCW en A3 is Telefonie.

Blijkbaar is dit toestel in een B-type gewijzigd. De rest is wel redelijk duidelijk, serienummer 20182 van 1948. Wat CN: RM.105 betekent? Misschien is dat het serienummer wel. Maar ja, er staat ook nog een No. 121 vermeld. Het lijkt Philips wel. Voor vragen, even 2. Av. de la Marne -ASNIERES (Seine) bezoeken, misschien zitten daar de specialisten nog.

Dit is de bediening van de afstemschaal, ook hier is me de werkwijze er van nog niet helemaal duidelijk. Als je aan de onderste knop draait gaat de grote knop via een vertragingskast meedraaien. Wanneer de witte stip op 0 staat geeft het kijkglas ook 0 aan, dat komt overeen met 1000 , dus als je verder tegen de klok indraait wordt de frequentie verhoogd en bij het hoogste getall van de MHz-schaal opgeteld. Wanneer je echter vanaf 0 met de klok mee draait wordt de frequentie weer verlaagd en moet je die bij de 1000 optellen bij de laagste MHz-waarde..

De knop er onder. Daar hebben ze wijselijk niets bij geschreven. Maar hiermee stel je het MHz-bereik in. Je zou dan denken, van 2-4, 4-6 enz. maar als je op het schaaltje boven kijkt zie je heel andere getallen...... en wel 2-3, 4-5, 6-7. Bij 2-3 loopt de frequentie van 2000 tot 3000 en wanneer je de afstemming verder draait van 3000 naar 4000 kHz.  De beide bovenste getallen zijn dus de beginwaarden waarbij de getallen van de onderste schaal opgeteld worden.

Dan hebben we nog één knopje over en dat is de "Bande passante" of wel de bandbreedte van de MF-versterker. Deze is in te stellen op 0,2 kHz of 3,2 kHz. Voor de modificatie bestond er ook nog de 4,6 kHz instelling, maar dat werd niet wenselijk bevonden. Ja, ik zou hem gewoon laten zitten en niet gebruiken. Maar misschien hebben de Fransen er wel wat uit gesloopt om het gewicht te verminderen, je weet het niet .... Dan nog een klein klepje, bij andere leveranciers zijn deze rond. Hierachter bevindt zich de uitgang voor de hoofdtelefoon. Op het schildje heeft iets gestaan, maar dat is jammergenoeg niet leesbaar.
De roestige pin aan de rechter kant dient voor de bevestiging van het toestel in een rek. Dat hebben ze van de Duitsers afgekeken.

De rechterkant met een serviceluikje. Waarschijnlijk een buisvoet waar je verschillende spanningen kunt meten.

De achterkant.

Boven in de hoeken bevinden zich bevestigings-dingen.

De connector om van alles op aan te sluiten. Uit het schema is wel te achterhalen waar alles voor dient, gaat uw gang.

Het aluminium omhulsel verwijderd. De achterkant.

Links boven een paar metalen houders, de linkse lijkt wel wat op een condensator. De andere zou wel eens een trafo kunnen zijn.

Twee zekeringen en een mogelijkheid het apparaat op 115 Volt of 200 Volt aan te sluiten. Aangezien de trafo nogal aan de kleine kant is, zou het kunnen zijn dat de frequentie van de voedingsspanning 400 Hz bedraagt. Dat zou er dan toch op duiden dat dit toestel in een vliegtuig hoorde.  Daar onder weer de aansluitconnector.

De grote trommel, ja wat daar in zit weet ik niet. Ik durf die niet open te maken. Ik kan me voorstellen dat hiet iets in zit dat temperatuur gestabiliseerd wordt. Waarschijnlijk de local oscillator die volgens het schema van 1525 tot 3525 kHz loopt en wel stabiel moet zijn. Ook qua opstelling zou hier de afstemcondensator en de rest van de LO in kunnen zitten.

De linker kant.

Drie buizen die netjes verpakt zijn in metalen afschermingen met een schroefdraad.

Op de bovenkant nog een paar sleuven, misschien om ze met behulp van een schroevendraaier te kunnen demonteren.

De rechter zijkant.

Ook hier weer wat buisjes, waarschijnlijk de eerste mixer. Alles nog netjes verzegeld.

Ook hier een dopje, maar dit ding zit nog al vast, ik durf er niet verder aan te draaien. Verder de twee deks van de bandbreedte schakelaar.

Een blik op de bovenzijde.

Links de eerste mixer en daar naast de BFO.

De BFO met een kristal van 476 kHz.

Rechts onder ziet er ook uit als een trafo.

Ja, daar is hij weer, de grote geheimzinnige koektrommel, toch wel spannend om te weten wat er in zit....

Hier nog wat kastjes. Wel typisch Duitse condensatoren, die witte.

De onderkant.

Dit zijn waarschijnlijk de afstemkringen van het front-end. Ook deze zijn nog verzegeld, alhoewel???

Dit werpt weer enige vragen op, linksboven de vier kristallen, 2, 4, 6, en 8 MHz. Dan daar onder de versterker die tevens als verdrievoudiger werkt. Maar hoe? Er zitten vast meer kristallen in.

Hier nog enige componenten.

Links twee typische dioden, waarschijnlijk type OA50. Verder wat ander kleinmateriaal.

Dan nog het schema:

Dit schema kan behoorlijk vergroot worden, het is alleen jammer dat de componentwaarden niet aangegeven zijn.

 

Flag Counter